Datum:

09.08.2012. 10:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6116 pregleda

Naftna industrija Srbije je u utorak povećala cene u velikoprodaji, dizela D2 i evrodizela za 1,5 dinara, a bezolovnog benzina i evropremijuma BMB 95 za dva dinara po litru, pa će to povećanje vrlo brzo uticati i na cenovnike ostalih, pre svega, manjih trgovaca gorivom.

NIS je već u utorak korigovao i cenovnike u maloprodajnoj mreži, pa je na pumpama ove kompanije dizel D2 prodavan po prosečnoj ceni od 142,89 dinara za litar, evrodizel po 148,85, bezolovni benzin po 152,13 a evropremijum BMB 95 po 156,52 dinara za litar.

– Gorivo je poskupelo ili će poskupeti i na svim privatnim benzinskim pumpama, jer je viša cena u velikoprodaji – kaže predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije Miroslav Velicki.

Ovog puta, razlog za poskupljenje je odluka Vlade da, zbog smanjenja pritiska na svetsku cenu sirove nafte, vrati iznose akciza na gorivo, a koje je privremeno umanjila 30. aprila ove godine. Akciza je ponovo veća za 1,5 dinara po litru. Na skoro svim benzinskim pumpama su zbog toga već osvanuli novi cenovnici, pa je litar evropremijuma BMB 95 na nekim pumpama dostigao i 166,90 dinara za litar.

Državi sada od svakog prodatog litra benzina pripada po 49,60 dinara umesto dosadašnjih 48,10, a od litra dizela 37,07, umesto 35,57 dinara.

Planirano je da se u budžet ove godine po osnovu svih akciza slije 750 milijardi, od čega su akcize na gorivo 93,1 milijardu dinara.

Menja se politika

Promena akcizne politike je, do kraja ove godine, apsolutno izvesna – rečeno je u utorak „Novostima“ u nadležnom ministarstvu finansija.

Za sada je izvesno da će se najznačajnije promene desiti u politici određivanja akciza za cigarete i alkoholna pića.

– Planiramo i promenu akcizne politike vezane za promet naftnih derivata, mada će konačni iznosi akciza vezanih za ovu oblast biti poznati tek nakon razgovora sa proizvođačima i uvoznicima, pregovora sa MMF i analiza domaćih stručnjaka – rečeno je u ministarstvu finansija.

Opasno povećanje

Vraćanje akciza na prvobitni nivo, prema tvrdnjama iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, bilo je očekivano, ali bi svako dalje povećanje iznosa akciza moglo da bude štetno.

– Akcize na gorivo su sada iznad prosečne vrednosti ovog nameta u susednim državama i svako njihovo novo povećanje bi, pored udara na standard građana, smanjilo i regionalnu konkurentnost naših benzinskih stanica.

Treba podsetiti da cene goriva rastu i u regionu, pa su, recimo, od utorka u Sloveniji cene goriva povećane za oko pola evra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)