Datum:

31.08.2011. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6293 pregleda

Cene goriva u Srbiji su sada među najvišim u regionu, a uprkos osetno nižim kotacijama nafte na svetskom tržištu kod nas nema pojeftinjenja.

Na konačnu cenu naftnih prerađevina utiče, kako ukazuju stručnjaci, kurs evra, regionalna ponuda i potražanja i državna zahvanja. 

“Mi se već duže vreme nalazimo u zoni visokih cena nafte i nigde gorivo nije jeftino. U poslednjih tri meseca cena nafte se menjala i do 20 procenata na gore i na dole, a cene derivata su u većini zemalja oscilirale svega nekoliko procenata, što je slučaj i u Srbiji”, kaže sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

Na cenu goriva, podsetio je on, osim kotacija sirove nafte, utiče i kurs evra, regionalna ponuda i potražnja i državna zahvatanja, koja su među najvišima u regionu kada je u pitanju benzin, dok su ta zahvatanja za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama regiona.

Svaka država bi trebalo da proceni ekonomsku moć svojih građana i na osnovu toga da utvrdi nivo zahvatanja u ceni goriva, ukazao je Mićović i naveo da zahvatanje države kod benzina premijum BMB 95 trenutno iznosi 52,5 odsto maloprodajne cene, a u prometu evrodizela je to zahvatanje 42,7 odsto.

On je ocenio da se Srbija sa ovim procentima ne izdvaja puno od ostalih zemalja, kao što je to na primer slučaj u Velikoj Britaniji koja ima visoko zahvatanje od 57 odsto u dizelu i 58 u benzinu, dok je Nemačka rekorder po zahvatanjima, gde država uzima više od 60 odsto maloprodajne cene benzina.

Mićović je naveo da je u prvih šet meseci ove godine došlo do pada prometa derivata od pet do sedam odsto na pumpama članicama UNKS-a, i da je kod većine kompanija članica tog udružanja u prvoj polovini godine zabeležen pad dobiti u odnosu na isti period prošle godine.

Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su, prema podacima UNKS-a, više nego u svim zemljama okruženja, osim Grčke i Mađarske. Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su više nego u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Lož ulje prodaju kao dizel D2

Kada je reč o tržištu naftnih derivata, on je istakao da je posebno važno da država izađe na kraj sa sivim tržištem. Mićović kaže da je ovih dana u Srbiji zabeleženo prisustvo nelojalne konkurencije i u domenu lož ulja. Lož ulje i dizel D2 je isti proizvod koji, ako se koristi za transport ima akcizu, a ako se koristi za grejanje nema akcize, kazao je on i dodao da je veoma rasprostanjena zloupotreba lož ulja, čija je potrošnja povećana i koje se koristi za transport, a na tome gube kompanije, koje rade po zakonu i poštuju propise, a najviše gubi država.

Izvor: Tanjug

1 komentar
  1. Miki

    Smesno sta nam rade i jos placamo skupo a lose gorivo.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)