Datum:

21.07.2011. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4889 pregleda

Udruženje naftnih kompanija Srbije izradilo je ovih dana uporednu analizu maloprodajnih cena goriva u zemljama regiona. Prema tim podacima, vozači koji toče gorivo u Srbiji ne plaćaju ga najskuplje u regionu, ali se, po ceni derivata, ipak, svrstavamo u države u kojima je skoro luksuz voziti…

Naime, u Srbiji od nedavnog usklađivanja akciza na uvozno i domaće gorivo nije bilo većeg dnevnog poskupljenja, cene su ili mirovale ili su blago, naravno naviše, korigovane, pa je to glavni razlog što smo malo napredovali na ”rang-listi” koju objavljuje UNKS.

godine da se potpuno liberalizuje cena goriva i dalje vlada veliko ”šarenilo cena” ne samo na benzinskim stanicama različitih već i kod istih kompanija. Mi smo uzeli prosek maloprodajnih cena, na dan 20.jula i izrazili ga u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka – objašnjava generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.

Najskuplji benzin u regionu toči se u Grčkoj (1,71 evro), a najjeftiniji i BiH – 1,20 evra! Srbija je, opet naša specijalnost, plasirana na dva mesta. Kada je u pitanju ”evropremijum BMB95” sa prosečnom cenom od 1,32 evra smo na četvrtom mestu, a kada je u pitanju ”NIS kvalitet” na devetom mestu.

Slična situacija je i sa cenama dizel-goriva. Najskuplja je Grčka, najjeftinija – Makedonija, a Srbija je na trećem mestu sa evrodizelom, a na pretposlednjem kada je u pitanju”D2” dizel koji stiže iz Pančeva.

Ono što će, svakako, najviše naljutiti naše vozače je činjenica da se u Srbiji toči skuplje gorivo, nego u Sloveniji u kojoj je prosečna plata četiri puta veća.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)