Datum:

03.03.2012. 17:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4803 pregleda

Gorivo je od početka godine poskupelo u proseku za čak deset dinara po litru. To, prema procenama ekonomskih stručnjaka, ne može da obuzda cene svih proizvoda, tako da je skoro izvesno da će inflacija, bar u prvoj polovini godine, biti viša od projektovanih, maksimalnih šest odsto.

Očito su i u Vladi Srbije napravili svoje računice o mogućim posledicama nestabilnosti tržišta naftnih derivata, jer, kako „Novosti“ saznaju, ovih dana se intenzivno radi na pripremi mogućih mera koje bi, bar do izbora, „umirile“ cenovnike pumpadžija. U opciji su, kako nam je potvrđeno, dve mogućnosti. Prva je da se, po ugledu na promet osnovnih životnih namirnica, i marže na naftne derivate ograniče. Druga mogućnost je da država, po sličnom modelu kao do prošle godine, administrativno utvrđuje maksimalnu cenu goriva. U Nemanjinoj 11 kažu da je jasno da moraju da reaguju, jer će, ukoliko cena goriva nastavi da raste ovim tempom, narednih meseci biti opasnosti i za makroekonomsku stabilnost. Ipak, i modeli koji su državi na raspolaganju nisu „bez mane“.

U prvoj varijanti, postoji mogućnost da NIS, kao većinski ruska kompanija, svojoj vladi ukaže na to da naša država ne poštuje važeće međudržavne sporazume. S druge strane, administrativno ograničavanje cene goriva, kako je izračunao savetnik premijera za energetiku dr Petar Škundrić, nije dobra odluka.

– Da nismo liberalizovali tržište derivata prvih dana prošle godine, sada bismo plaćali derivate 13-14 dinara skuplje po litru – kaže dr Škundrić.

Konkretne mere, u vidu određenih uredbi, Vlada će, kako nam je rečeno, doneti pre kraja marta. Ukoliko želi da spreči značajniji skok ostalih cena, država mora, smatraju i ekonomisti, da reaguje što pre.

– Samo poskupljenje goriva je prva komponenta povećanja cena, koja potom ulazi u manjoj ili većoj meri u cene svih drugih proizvoda i usluga – kaže, za „Novosti“, Ljubomir Madžar, ekonomista. – Transport je jedna od onih delatnosti koje obavljaju usluge za druge sektore i gde se najpre „prelije“ poskupljenje goriva. To znači da treba očekivati jedan inflacioni pritisak na najširem mogućem frontu, s tim što to povećanje cena neće biti spektakularno, jer ni početni impuls nije preterano velik, mada, naravno, boli. 

Ništa precizno

Kako „Novostima“, istina nezvanično, priznaju u Vladi, ograničenje marže bila bi najefikasnija mera. Niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko pumpadžije zarađuju po svakom prodatom litru. Najprecizniji odgovor koji su „Novosti“ uspele da dobiju jeste da su marže među najmanjima u regionu i da ne prelaze 10 dinara po litru kod evrodizela, dok su ostale znatno manje, a na TNG su minimalne.

Autor: P. Ž./Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)