Datum:

09.10.2011. 20:41

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

1 komentara 6805 pregleda

Svake nedelje dolazi do promena cenovnika TNG na benzinskim stanicama. Ovog goriva nema dovoljno, pa zato raste cena, kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

U petak je, prvo na EKO pumpama i kod većine privatnika, cena tečnog autogasa, dostigla cenu od 69,70 dinara po litru. Ovo, poslednje u nizu prečestih poskupljenja goriva koje koristi čak svako šesto vozilo u Srbiji, kao obrazloženje ima navodnu nestašicu gasa na tržištu, a što, prema tvrdnji distributera utiče i na krajnje potrošače, kroz višu cenu. Da podsetimo, krajem juna je tečni naftni gas mogao da se kupi i za 58,90 dinara po litru.

– Porast cene tečnog naftnog gasa je direktna posledica raspoloživosti ovog derivata na tržištu. Jednostavno, ovog goriva nema u dovoljnim količinama, ne samo kod nas već i u regionu – kaže za „Novosti“ Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, a koje, kako tvrdi naš sagovornik, pažljivo prate stanje na tržištu.

Ne samo da je tečni naftni gas poskupeo za više od 11 dinara po litru za tri meseca, već vozače u Srbiji, koji su se pre par godina masovno odlučivali za ugradnju TNG uređaja u svoja vozila, očekuje, tvrdi Mićović, još teži period.

– Nedavno je država donela novi pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima koji su neverovatno zahtevni, pa će umesto rasta konkurencije doći do neke vrste monopolizacije jer će samo jedna do dve kompanije moći da ispuni te uslove – tvrdi Mićović.

Najviše „polemike“ je izazvala odredba da uvoznik mora da ima rezervoar za skladištenje od najmanje 3.000 kubnih metara.

Razlike

Tečni naftni gas najjeftiniji je na pumpama NIS-a i „Lukoila“ (67,3 dinara), dok na stanicama OMV i MOL košta oko 68,8 dinara. Na manjim privatnim, kao i pumpama EKO košta 69,7 dinara.

Marže

Prema tvrdnji generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, na ovom gorivu se u maloprodaji ostvaruje minimalna zarada.
 – Marže su minimalne za ovu vrstu derivata i kreću se od jedan do dva dinara i one sigurno ne utiču na ovakav skok cena – kaže Mićović.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. novi sad

    Svugde u svetu ima gasa i cena je vec par godina ista,samo u Srbiji nema gasa i cene skacu svaki dan.Postoji jednostavna racunica a to je da nas PLJACKAJU.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)