Datum:

03.11.2010. 8:45

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 8300 pregleda

Vozače u Srbiji novi saobraćajni propisi, koji su stupili na snagu od 1. novembra koštaće oko 15.000 dinara. Ovo je samo prosečna cena obavezne auto-opreme koja mora da se nađe u automobilu.

Izlazak na drum može da bude im bude i drakonski skuplji ukoliko im u gepeku nedostaje nešto od pribora, ili nemaju adekvatne gume, jer tada se izlažu riziku da plate kaznu i do 50.000 dinara.

Iako neke stvari od neophodne opreme vozači već imaju, svi će morati da zamene prvu pomoć, a za to će morati da izdvoje 2.600 dinara. Naime novi komplet, u odnosu na stari, sadrži čak sedam novih stvari, uključujući i izotermalno ćebence. Ovaj pribor moraće u vozilima da se nađe od oktobra sledeće godine.

Samo za dve zimske gume, koje moraju da budu na pogonskim točkovima ukoliko je šara na postojećim manja od četiri milimetra, građani džepove moraju da isprazne za barem 8.000 dinara. Toliko, naime, koštaju „Tigrovi“ zimski pneumatici, prosečne veličine. Međutim, to je mnogo manje od sume koju moraju da izdvoje ukoliko saobraćajna policija utvrdi da gume nisu adekvatne.

– Kazne za neogovarajuće pneumatike kreću se od 6.000 do 20.000 dinara, jer se ona naplaćuje zbog tehnički neispravnog vozila – kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. – Kada je reč o ostaloj neophodnoj opremi, za svaki pribor koji nedostaje vozači moraju da plate kaznu od pet hiljada dinara. Takođe, ukoliko neko upravlja tuđim vozilom trošak će biti dupliran. Penale će platiti i vlasnik i onaj koji je upravljao vozilom.

Nova prva pomoć u prodavnicama košta oko 2.600 dinara, dok otprilike toliko koštaju i lanci za gume. Oni u vozilima moraju da budu u zimskom periodu, tačnije od 1. novembra do 1. aprila, kada se napuštaju gradske ulice. Kada je reč o ostaloj opremi, ona je desetak puta jeftinija od kazne. Kompleti sijalica, zavisno od proizvođača kreću se, kao i trougao, oko 500 dinara, dok je sajla za vuču je 600.

Naplata štete

Nedostatak zimskih guma vozače može da košta i više od milion dinara. Ukoliko se utvrdi da je neko izazvao saobraćajnu nesreću, jer nije imao odgovarajuće pneumatike dužan je da, umesto osiguranja, nadoknadi svu pričinjenu štetu. Samo istegnuće vrata po osobi košta 200.000 dinara.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)