Datum:

06.04.2019. 21:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na osnovu stanja na tržištu i globalne potražnje očekuje se da će se stabilizovati cena nafte, i da neće biti promena u ceni derivata, smatra Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija.

Nakon pada cene goriva u Srbiji krajem prošle godina, cena je opet počela da rase i sada iznosi više od 160 dinara za bezolovno gorivo.

Mićović objašnjava da su cene goriva padale do početka februara, a cena sirove nafte počela je da raste 24. decembra.

“Srbiju ne možemo da izdvojimo od globalnog tržista…. To je normalan odloženi efekat, a sad posle toliko vremena taj rast se odražava i na cenu goriva”, kazao je on.

Svake godine potražnja za gorivom raste, kaže Mićović, neko mora to da obezbedi, a to se može postići isključivo povećanjem proizvodnje, odnosno otkrićem novih nalazišta, dakle cena mora biti takva da obezbedi istraživanja koja bi to omogućila.

“Upravo to se događa. Sada se i cena nafta stabilizovala i očekuje se da će se tu kretati. Neće biti velikih oscilacija. Na osnovu stanja na tržištu i globalne potražnje očekuje se da će se stabilizovati cena nafte, i da neće biti promena u ceni derivata”, objasnio je on u Danu uživo.

U Srbiji smo od 2012. do 2016. imali rapidan rast akcize na dizel i tečni naftni gas, manje na beznin, i time se Srbija svrstala u red zemalja sa velikim zahvatanjima, većim nego u bilo kojoj zemlji u okruženju.

Kako je objasnio, zato se smatra da deo potrošnje goriva u Srbiji i dalje potiče iz zemalja u okruženju. U 2018. je to doneklo smanjeno, ali i dalje postoji, i to je negativan efekat tih velikih zahvatanja, kaže.

“Država i dalje ne želi da pričao o tome od toga jer ima veliki i siguran prihod u budžetu”, kazao je.

Viša je cena goriva u Srbiji, objašnjava, jer država više uzima za sebe nego u drugim zemljama u regionu.

Cena bi mogla biti niža kada bi se država osvrnula k privredi i omogućila da akcize budu manje.

“Umesto da se izlazi iz Srbije sa punim rezervoarom, vraća se u nju punih rezervoara jer svugde okolo u regionu može da se kupi povoljniji dizel nego u Srbiji”, rekao je on.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)