Datum:

27.07.2016. 10:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Bugatti Chiron izgleda kao da nije s ovog sveta, ali rani dizajn je bio još spektakularniji, a kreirao ga je Saša Selipanov. Zajedno sa ostalim dizajnerima iz VAG-a, Selipanov je pozvan da predloži dizajn za Veyronovog nalednika.

Njegov projekat je pobedio i on je odmah dobio ponudu od Volkswagena da se pridruži timu i fokusira na Chironovu pojavu. Mada anfas nije došao do serijske proizvodnje, bočni profili i zadnji deo su veoma slični aktuelnom dizajnu.

Mnogi su kritikovali Bugatti što je odigrao na sigurnu kartu, odnosno išao evolutivnim pravcem kada je stajling u pitanju, poredeći ga sa Veyronom. Međutim, krajnji proizvod je perfektan primer funkcije ispred forme. Razlog je taj što je fokus pre svega bio na aerodinamici. Ne zaboravimo, Bugatti će svojim novim modelom izvršiti napad na brzinski svetski rekord.

Bugatti je čak želeo da konvencionalne retrovizore zameni kamerama, ali aktuelna regulativa to još uvek ne dozvoljava, tako da serijska verzija dolazi sa klasičnim rešenjem. Japanska vlada je nedavno odobrila serijske automobile sa retrovizorima baziranim na kameri, tako da je za očekivati da i ostali slede taj primer. Kamere su lakše i manje od tradicionalnih retrovizora, tako da to svakako doprinosi boljoj aerodinamici.

Što se enterijera tiče, jedino su kućišta sigurnosnih pojaseva napravljena od plastike. Sve ostalo je kombinacija metala i ugljeničnih vlakana.

Kako smo voleli da govorimo dok smo bili deca, „graviran“ je na 500 km/h, ali za očekivati je da dostigne ipak nešto manje brzine, recimo do 480 km/h u napadu na Ginisov rekord. Za sada, Bugatti kaže da Chiron ide do 420 km/h, ali za očekivati je da ta brojka „poraste“ u godinama koje slede.

Glasine govore da će Bugatti Chiron izvesti napad na rekord 2018., na istom mestu kao i Veyron – Ehra Lessien kompleksu.

b1

b3

b2

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)