Datum:

18.03.2018. 17:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Za Matu Rimca, hrvatskog pronalazača i konstruktora čuvenog električnog superautomobila automobila “rimac”, naša šira javnost je čula tek nedavno kada je izjavio da će “jedan veliki nemački automobilski gigant doći u Srbiju”…

Stručnoj javnosti i poklonicima automobilizma ime “rimac” je sinonom za supersportski električni automobil koji po performansama daleko prevazilazi i čuvenijeg “teslu”.

Sada se Mate Rimac, u Ženevi, predstavio novim modelom jednostavno nazvanim “rimac 2”.

Superautomobil na struju, sa neverovatnih 1.914 KS, stiže do stotke za 1,85 sekundi! Maksimalna brzina je 412 km na čas. Ko hoće da ga kupi, a priča se da je u Ženevi “rimac 2” apsolutni hit, mora da izbroji 1,7 miliona evra.

Ipak, automobil iz komšiluka nije ni najbrži ni najskuplji produkcijski automobil (ne računaju se specijalne izvedbe čija cena zavisi isključivo od želja vlasnika). Tu čast je prigrlio “bugati širon sport”. Ova aždaja ima 1.500 KS, do stotke sprinta za 1,8 sekundi, kažu da kroz krivinu možete da ga vozite sa 200 na sat i tako sve do maksimalnih, elektronski ograničenih 420 km/čas. U Bugatiju tvrde da “širon sport” može i brže – čak 463 km na čas.

Cena ovog “metka na točkovima” je 3,1 milion evra!

Sa megdana superautomobila nisu izostali ni “Ferari”, “Lamborgini”, “Meklaren”, “Porše”…

I dalje su to “zveri” sa ogromnom ergelom pod haubom, ali i sa brojnim hibridnim sistemima.

I proizvođačima susperautomobila je jasno da će morati da se okrenu alternativnim pogonima pa su svi, manje ili više, već zakoračili u (električnu) budućnost.

Dokaz je i nekoliko bolida Formule E koji se šepure u “Palekspo centru”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)