Datum:

06.10.2015. 22:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 5882 pregleda

Volvo je predstavio autonomni sistem IntelliSafe Auto-Pilot koji će omogućiti vozaču da deo puta provede obavljajući neke druge obaveze ili odmarajući se, dok ga automobil bezbedno vozi ka željenoj destinaciji.

Auto-piloti na drumskim vozilima više nisu naučna fantastika. Mnogi proizvođači vrše testiranja sistema autonomne vožnje, a neki ih već ugrađuju u serijske modele.

Tehnologija koju razvija Volvo fokusirana je na što jednostavnijem i bezbednijem prelasku sa manuelne vožnje na auto-pilota, i obrnuto.

S obzirom da će, bar u početku, samo određene deonice puta biti predviđene za autonomnu vožnju, prvi korak je da sistem prepozna takve delove autoputa ili drugih saobraćajnica, i obavesti vozača da može da mu prepusti upravljanje vozilom.

Nakon toga, vozač istovremenim pritiskom na dve polugice na volanu aktivira auto-pilota, a automobil ga informiše da on preuzima dalju kontrolu nad vožnjom.

Šta će nadalje vozač da radi, njegova je stvar. Bilo bi lepo kada bi mogao da se zavali u sedištu i malo opusti, ili odgleda neki video na ekranu multimedijalnog sistema, ali male su šanse da će mu savremeni ritam života to dozvoliti.

Veća je verovatnoća da će se zadubiti u poslovne mejlove ili završavati druge zaostale obaveze.

Kako god, pošto vozilo pređe deo puta na kome je dozvoljena autonomna vožnja, sistem će se ponovo oglasiti i upozoriti vozača da uskoro mora da preuzme upravljanje automobilom.

Ako vozač zadrema ili iz bilo kog drugog razloga to ne uradi na vreme, automobil će se bezbedno zaustaviti pored puta.

Volvo će za početak opremiti 100 prototipova modela XC90 ovim sistemom kako bi ga testirao u realnim uslovima saobraćaja.

Ova vozila biće deo Drive Me projekta autonomne vožnje koji startuje 2017. u Geteborgu i okolini.

Nakon toga, planirano je da se IntelliSafe Auto-Pilot ponudi kao opcija i u serijskim modelima kompanije Volvo.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)