Datum:

02.07.2017. 17:24

Autor:

Ina

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Scene koje smo viđali samo u SF filmovima postaće do kraja godine svakodnevica za stanovnike Dubaija i turiste koju posećuju ovaj grad.

Policija Dubaija do sada je bila poznata po skupocenim supersportskim i luksuznim automobilima, a uskoro na ulice ovog grada stižu mali robotizovani patrolni automobili koji će odmenti ljude u uniformama.

Ova minijaturna “vozila bez vozača” opremljena su najsavremenijim tehnologijama i sistemima za autonomnu vožnju i patroliraće 24 sata dnevno ulicama Dubaija.

Samovozeći patrolni automobil u stanju je da se kreće potpuno samostalno, da izbegava prepreke na svom putu, poput drugih vozila i pešaka, i da nadzire okolinu pomoću kamera koje pokrivaju 360 stepeni.

Pored toga, ovo robotsko vozilo opremljeno je biometrijskim skenerom koji mu omogućava da traga za osumnjičenima, a u stanju je i da prepozna sumnjivo ponašanje osoba na koje naiđe i da prati begunce uz pomoć drona koji nosi sa sobom i koji se aktivira po potrebi.

Robot na 4 točka osposobljen je i da detektuje sumnjive predmete ostavljene bez nadzora, poput torbi, što će biti od koristi u borbi protiv terorizma.

Robota O-R3 razvila je singapurska startap kompanija OTSAW Digital. Iako može da obavlja složene zadatke, nije zamišljen da potpuno zameni policajce u patroliranju, već da im pruži podršku i pomoć u nadzoru terena a biće uglavnom korišćeno u oblastima koje u velikom broju posećuju turisti.

Prvi roboti na 4 točka pojaviće se na ulicama Dubaija do kraja godine, a vlasti ovog grada planiraju da do 2030. oni čine četvrtinu svih policijski patrolnih vozila.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)