Datum:

16.06.2012. 11:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2549 pregleda

U Američkoj nacionalnoj agenciji za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) smatraju da autonomna vozila imaju budućnost, ali da je za njihovo uključivanje u svakodnevni saobraćaj neophodno da budu 100 % bezbedna.

Nedavno smo preneli vest prema kojoj neki stručnjaci iz automobilske industrije predviđaju da bi samoupravljajuća ili autonomna vozila mogla da se nađu u svakodnevnoj upotrebi u SAD za 3-5 godina.

U Američkoj nacionalnoj agenciji za sigurnost u saobraćaju kažu da nemaju ništa protiv, ali smatraju da pre toga autonomna vozila moraju da se na testovima dokažu kao potpuna bezbedna.

Džon Medoks (John Maddox), pomoćnik direktora ove agencije, objašnjava da nije dovoljno da samoupravljajući automobili budu bezbedni poput vozila kojima upravljaju ljudi, već treba da budu, praktično, apsolutno sigurni.

“U saobraćajnim udesima u SAD godišnje pogine 33.000 ljudi, a za 93 % svih nesreća kriv je ljudski faktor”, kaže Medoks i dodaje da je zato neophodno da samoupravljajući automobili budu nepogrešivi u vožnji.

Da bi autonomna vozila imala budućnost, oni koji rade na njihovom razvoju moraju na prvo mesto da stave bezbednost putnika.

“Ekonomičnost i rasterećenost vozača svakako su prednosti koje će doneti ova vrsta automobila, ali ljudi neće želeti da se voze u njima ukoliko nisu sigurni”, zaključio je Medoks.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)