Datum:

09.01.2013. 19:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4652 pregleda

Američka nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) predložila je nove propise koji će primorati proizvođače vozila sa hibridnim i električnim pogonom da u svoje modele instaliraju sisteme za emitovanje veštačkog zvuka motora. Na taj način, poboljšala bi se bezbednost pešaka i biciklista koji često stradaju zato što ne čuju da im se približava automobil kojeg pokreće elektromotor.

Nove propise zatražio je američki Kongres još pre tri godine, a NHTSA procenjuje da će, kada stupe na snagu, doprineti da se broj povreda koje izazovu elektromobili i hibridi smanji za oko 2.800, kao i da će sačuvati 35 života pešaka ili biciklista.

Predlog koji je izneo NHTSA dozvoljava proizvođačim da izaberu različite audio signale za svoje modele, ali uz ograničenje da oni moraju da omoguće pešacima da na osnovu zvuka nedvosmisleno prepoznaju da im se približava vozilo na električni pogon.

U NHTSA procenjuju da će proizvođače automobila dodatni uređaji koštati 30 dolara (oko 23 evra), po vozilu.

Inače, svi modeli Toyote Prius koji se prodaju u SAD od 2012. godine imaju ugrađen uređaj koji emituje karakterističan zvuk pri brzinama do 25 km/h. Sličan sistem ima i Nissan Leaf, a zvuk se automatski uključuje kada se vozilo kreće brzinom ispod 28 km/h.

Chevrolet Volt takođe već ima instaliran audio sistem, ali se, za razliku od Toyote i Nissana, on ne aktivira automatski, već po želji vozača.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)