Datum:

02.10.2013. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4618 pregleda

JP “Putevi Srbije” saopštilo je da je u 2013. godini zabeležen porast korisnika elektronske naplate putarine (ENP). Njihovo učešće u odnosu na broj naplaćenih vozila iznosi oko 5%, dok u finansijskom delu učešće ovakvog vida naplate iznosi 15%, kažu u tom preduzeću.

Trenutno ENP funkcioniše samo u pripejd sistemu, koji podrazumeva prethodnu dopunu. Dopuna može da se izvrši u prostorijama JP ,”Putevi Srbije” u Ustaničkoj 64, zgrada Beomedicine, 5. sprat, kao i kod ovlašćenih distributera AMSS i preduzeća “Tehnokop” (sva distributivna mesta možete pronaći na internet prezentaciji “Puteva Srbije”). U slučaju nedostatka novca na uređaju za elektronsku naplatu, moguća je dopuna na svim naplatnim stanicama.

Popusti na putarine u pripejd sistemu iznose: 8% za dopune od 1.500 do 16.000 dinara, 10% za dopune od 16.001 do 80.000 dinara i 15% za dopune preko 80.001dinara. Na naplatnim stanicama gde je to moguće u funkciji su kanali za naplatu koji se iskljucivo koriste za ENP.

U cilju omogućavanja što većem broju vozača korišćenje ENP usluge, u toku je i donošenje odluke o prodaji i funkcionisanju TAG uređaja u postpejd sistemu. U “Putevima Srbije” kažu da će navedeni način naplate olakšati plaćanje, jer neće biti potrebe za nošenjem uređaja na dopunu već će putarina uz adekvatna sredstva (putem bankarskih garancija ili menica, a za fizička lica putem trajnih naloga) biti naplaćivana kroz mesečne račune za prethodni mesec.

Postpejd sistem, takođe, predviđa određene popuste, a nadležni u cilju dalje popularizacije ovakvog vida naplate razmišljaju o tehničkim rešenjima koja bi u budućnosti omogućila plaćanja putarine putem SMS poruka.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)