Datum:

07.07.2012. 23:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3613 pregleda

Auto koji će se proizvoditi u Srbiji, već čuveni „fijat 500L“ osvojio je u Torinu novinare britanskog lista „Indipendent“. Osim odličnih karakteristika, ocenio je autor teksta, vozilo je zaslužilo komentar „Nije loše“ i zahvaljujući aparatu za kafu.

Britanski dnevnik Indipendent prenosi danas da je već imao priliku da na međunarodnoj prezentaciji u Torinu testira „fijat 500L”, koji će se proizvoditi u Srbiji, i prvi komentar je bio: „Nije loše!”

„Fijat 500L”, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, neće stići na britansko tržište do 2013. godine, kada bi trebalo da bude dostupan i sa 1,6 dizel motorom, uz već postojeća dva benzinska motora i jednim manjim dizelašem od 1,3 litra.

Iako zvanične cene još nisu poznate, ali bi kada prodaja krene novi model trebalo da košta između 14.000 i 15.000 funti.

„Mislim da će se dobro prodavati”, piše autor teksta u Indipendentu.

„Fijat” će britanskom tržištu ponuditi „500L” sa dva benzinska motora: manji benzinac biće opremljen 0,9 litarskim dvocilindričnim “Twin Air” motorom, ali će, zahvaljujući turbo punjaču, razvijati 105 konjskih snaga, što je više od drugog benzinskog agregata, 1,4 litarskog četvorocilidraša sa 95 konjskih snaga.

Dizel varijanta raspolagaće 1,3 litarskim “MultiJet” motorom sa 85 konjskih snaga.

Budući da je „Fijat” poznat po tome da je mnogo uspešniji u proizvodnji malih putničkih automobila, „500L” predstavlja pokušaj kompanije da ispravi taj nedostatak.

„Fijat” je planirao da tržištu ponudi dovoljno veliko putničko vozilo koje bi od popularnog „fijata 500″ preuzelo ime i određene osobenosti, uz nadu da će nešto od magije sa manjeg – preći i na veći model, zbog čega se odlučio za oznaku „500L”.

Indipendent procenjuje, na osnovu uspeha koji je kompanija Be-Em-Ve postigla kada je na bazi malog „minija” predstavio atomobil „mini kantrimen”, da se može očekivati da će se slično dogoditi i sa modelom „500L”.

Britanski dnevni list prenosi da je, po dimenzijama, „500L” baziran na većem „puntu”, a neki stilski detalji podsećaju na drugi popularni automobil italijanske kompanije, „fijat pandu”.

Autor je posebno impresioniran multimedijalnim sistemom nazvanim “UConnect”, koji omogućava sve vrste povezivanja sa mobilnim telefonima, a sve to vidljivo je na LCD ekranu dijagonale pet inča (12,7 centimetara).

Ono što je u članku posebno naglašeno, što će „500L” izdvojiti od drugih automobila i izazvati brojne komentare, jeste ugrađeni „lavaca” aparat za espreso kafu, čiji je zadatak da vozačima  velike saobraćajne gužve učini malo podnošljivijim.

Izvor: RTS

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)