Datum:

09.07.2011. 20:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5182 pregleda

Britanski vozač je 2010. godini u proseku za benzin potrošio 1.720 funti (2.770 dolara) ili bezmalo trećinu više nego godinu dana ranije.

Litar benzina na britanskim pumpama sada košta 1,36 funti (0,25 penija više nego pre mesec dana).

Razlika i ne bi bila tako osetna, da nije bilo rasta cena hrane i povećanja poreza. U pokušaju da uštede, veliki deo vlasnika automobila više ne puni rezervoar do vrha, 26 odsto je prešlo na jeftinije vrste goriva, a deset odsto je zamenilo svoj automobil za štedljiviji model.

Zbog skupog benzina Britanci sve češće menjaju svoje ustaljene navike. To potvrđuje činjenica da se u poslednjih 12 meseci 1,3 miliona žitelja ove ostrvske zemlje potpuno odreklo ličnog automobila, dok je njih 16,5 miliona vožnju svelo na minimum.

Ekonomisti strahuju da bi visoke cene mogle da ugroze ekonomski oporavak Velike Britanije. “Po prvi put je vožnja železnicom jeftinija nego sopstvenim automobilom. Smanjenje troškova za automobil negativno će se odraziti na prodaju velikih trgovinskih centara i marketa”, ističe predsednik Britanske asocijacije automobilista Edmund King.

“Visoke cene beznina automatski smanjuju količinu novca u domaćinstvu, koji bi potrošili na druge stvari, na primer odeću. Neki će pronaći zamenu za svoj automobil i preorjentisati se na javni prevoz, a ostali će morati da plaćaju više za benzin”, izjavila je ekonomista “Capital Economics” Riki Redvud.

Poskupljenje benzina najviše će osetiti stanovnici ruralnih područja Velike Britanije, koji mnogo više zavise od automobila. U 30 odsto slučajeva stanice javnog prevoza su isuviše daleko od njihovih kuća.

Već sada trećina vlasnika automobila odustaje od poseta rođacima, 10 odsto ne može da vozi decu u školu, sedam odsto je prestalo da putuje svojim automobilom na posao, a još četiri procenata da ide u kupovinu.

“To je loš znak za britansku ekonomiju, visoke cene goriva najverovatnije će oslabiti ekonomski rast”, smatra Redvud.

Ministar finansija Velike Britanije Džordž Osborn je u martu objavio smanjenje poreza za gorivo za jedan peni po litru. Vlada je takođe odbacila planirano za april povećanje tog poreza za pet penija, što je trebalo da omogući domaćinstvima značajne uštede. U praksi, ove mere nisu donele očekivane rezultate.

Koaliciona vlada je smanjila carine za gorivo sastavljajući budžet za 2011. godinu, kako bi na neki način pomogla potrošačima. Ovo smanjenje, medjutim, nema efekte zbog rasta cena nafte, koja podiže i cenu benzina.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)