Datum:

05.05.2020. 21:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Mnogo je automobila, ali samo jedan je “fića”.

I dok se drugi četvorotočkaši voze, popularni FIAT-ov model se iskreno voli. Ovo će vam reći svi ljubitelji ovog malog automobila koji je svojevremeno bio ponos bivše Jugoslavije.

Proizveden u Kragujevcu bio je omiljeno prevozno sredstvo mnogih porodica, a braća Njegoš i Budimir Trmčić iz sela Ježevica kod Čačka, od malih nogu zaljubljeni su u “fiću” i zato se retki primerci mogu videti u njihovoj garaži.

“Odrasli smo u ‘fićinom’ kombiju, tata nas je svuda vozio, igrali smo se u njemu i to je naša najlepša uspomena iz detinjstva. Tako se i rodila iskrena ljubav prema tim automobilima. Kombi je posle tata prodao, a kod nas je ostala velika žal. Čim smo stasali poželeli smo da imamo svog ‘fiću’. Volimo što su jednostavni, dobro napravljeni, lako se popravljaju sređuju. Mehanika je čudo”, počinje Njegoš svoju priču za RINU.

Dugo su tragali, ali “fiću” niko prodavao nije. Vozio ju je još uvek samo po neki penzioner, a ostale su otišle u staro gvožđe pre nego što su Trmčići uspeli da dođu do njih.

Međutim, da ko čeka taj i dočeka pokazalo se i u njihovom slučaju, jer je u selu Adrane na njih čekao pravi vremešni lepotan.

“Mislili smo da je pred propadanjem, ali kad smo došli videli smo da je fića u odličnom, čak i voznom stanju. Deda u čijem vlasništvu je bio, kupio ga je 1977. godine i on je bio jedini vlasnik. ‘Fiću’ je čuvao kao oči u glavi, nije ga vozio po kiši, nikog nije hteo da vozi ni pozadi. Mi smo ga doterali kući, ispolirali i on kod nas zauzima posebno mesto. Isto ga pazimo kao i taj deda i ne vozimo je nigde po kiši, jer ne želimo da njegov trud koji je trajao preko četiri decenije bude uzaludan”, kaže ovaj ljubitelj fića iz Ježevice.

Nakon tog prvog, kako kaže Njegoš, potraga je krenula na bolje pa su ubrzo nabavili i ostale automobile koji se sada nalaze u njihovom domaćinstvu.

“Gde god odemo pitamo da li ima neki ‘fića’. Drugog smo slučajno pronašli u Zrenjaninu, a onda smo uspeli da kupimo i četiri ‘fiće’ u jednom selu kod Vladičinog Hana, nije nam bilo teško da odemo do tamo. Naša potraga se i dalje nastavlja, iako se supruge malo bune zbog toliko ‘fića’ u dvorištu, mi ne odustajemo od našeg hobija”, rekao je kroz osmeh Njegoš.

“Fiće” iz doma Trmčića često idu na brojne “fićijade” koje se održavaju širom Srbije, međutim ako je kišni dan automobili se ne voze – da ne pokisnu.

Eto, tolika je ljubav ovih Čačana prema ovom autiću iz bivše Juge.

(Foto: RINA)

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)