Datum:

08.02.2019. 21:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Svako novo pravilo udari vozače po džepu. Čak i kada to nije predviđeno. Zbog novog šifrarnika boje vozila, tehnički pregledi zahtevali su zamenu saobraćajne isprave. Tako je promena u načinu određivanja boje automobila mnogima izvukla 1.314 dinara za nove isprave. Toliko je vozače koštala neobaveštenost, jer u MUP tvrde da zamena saobraćajne iz tog razloga nije potrebna.

– Vozim isti automobil 12 godina, i na tehničkom pregledu su mi saopštili da mi je promenjena šifra boje vozila i da moram da izvadim novu saobraćajnu dozvolu – požalila nam se čitateljka iz Beograda. – Nikada nisam farbala automobil, a pre nekoliko godina sam vadila novu saobraćajnu dozvolu zbog “promene boje”.

“Novosti” su pozvale više tehničkih pregleda i dobile različite odgovore. Po jednima, promena šifre boje je osnov za menjanje saobraćajne, mada nisu znali da objasne zašto se to ne promeni samo u čipu saobraćajne. U pojedinim kućama smo dobili informaciju da je nepotrebno menjati isprave, jer se novi šifrarnik primenjuje samo za nova vozila. Objašnjenje smo potražili od MUP Srbije.

– Novim pravilnikom o tehničkom pregledu vozila, koji je počeo da se primenjuje 5. jula 2018, definisan je novi način određivanja boje vozila, tako što je propisano da se boja sastoji od oznake za vrstu površinske boje (laka), naziva osnovne boje i oznake tona boje – navedeno je u saoopštenju dostavljenom “Novostima”.

Odredbama ovog pravilnika, propisano je da se novi način utvrđivanja boje vozila primenjuje samo na vozila koja se prvi put registruju i na vozila kojima se menja saobraćajna dozvola nakon početka primene pravilnika.

U zaključku obrazloženja MUP Srbije, naglašava se da za vozilo koje je već registrovano neće biti promenjena saobraćajna dozvola zbog novog načina određivanja boje vozila. Osim ako ne postoji drugi razlog za promenu saobraćajnee dozvole, kao što je promena vlasnika vozila ili nekih drugih tehničkih karakteristika automobila koji se inače upisuju u saobraćajnu dozvolu.

Šta znače oznake

Postoje vidljive oznake na saobraćajnoj ali i one koje su “skrivene” u čipu. Tako je A – registarska oznaka vozila, B – datum prve registracije, I – datum izdavanja saobraćajne dozvole. C.1.1 – prezime vlasnika, C.1.2 – ime vlasnika, C1.3 – adresa vlasnika vozila, C.3.1 – prezime korisnika vozila, C.3.2 – ime korisnika vozila, C.3.3 – prebivalište (sedište) i adresa korisnika vozila.

Oznaka D.1 je marka vozila, D.2 – tip vozila, D.3 – komercijalna oznaka (model), E je broj šasije, F.1 – najveća dozvoljena masa, G – masa, H – važenje registracije, K – homologacijska oznaka, P.1 je radna zapremina motora, a P.2 – snaga motora. U čipu su upisani J – vrsta vozila, P5 – broj motora, L – broj osovina, R – boja vozila.

Autor: P. Živković, Foto: D. Milovanović, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)