Datum:

04.08.2020. 21:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Da li uskoro slede V12 i V8 jedinice? Mada je verovatno retko ko od vas čuo za BMW-ov B57S motor, tu ima nešto više od „brojki i slova“.

Ovaj agregat je jedini postojeći quad-turbo dizel, a eutanazija mu je zakazana za septembar ove godine. BMW mu je pružio rastanak kakav zaslužuje.

B serija motora, u okviru sjajnog inženjeringa bavarske marke, ističe se efikasnošću i snagom u dizel porodici. Ovaj motor pruža autonomiju od 1.000 kilometara, a u isto vreme isporučuje obilje snage.

Ipak, quad-turbo „peva“ svoju „labudovu“ pesmu, što znači da njegovih 400 ks više neće biti dostupno kupcima.

Zašto je doživeo ovaku sudbinu, uz sve neosporne kvalitete? Razlozi su prilično jednostavni i logični, a tiču se strože ekološke regulative i visokih troškova prouzrokovanih kompleksnošću ovog motora.

Mada je ovaj jedinstveni dizel bio povezan s relativno malim brojem BMW-ovih modela, bavarski proizvođač je odabrao da ga uz počasti „otprati“ u formi „Final Edition“ X7 i X5 M50d.

Proizvodna serija ovih „teškaša“ je još uvek nepoznata, ali će oni svakako dobiti neke posebne karakteristike, poput laserskih farova, kontrole gestovima i asistencije pri autonomnoj vožnji.

Ipak, biće dostupni tek u nekoliko evropskih zemalja.

Izvor: Vrele gume

0 komentara
Ostavi komentar
Ime (*)

E-mail (*)

Komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)