Datum:

10.12.2013. 22:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7645 pregleda

Čini se da je u ovom trenutku ceo svet opijen pričom o većoj efikasnosti i smanjenju štetnih gasova zarad očuvanja životne sredine. Neki bi rekli da je to logičan napredak industrije a drugi da se rukovodi lažnim podacima nametanja straha od nestanka resursa i ljudskog uticaja na klimu.

Istovremeno, određeni broj ljudi ipak želi da im njihovi automobili pruže onaj osećaj uživanja u vožnji, da ih odvede na put bez stresa i tenzija, gde su u jednačini samo on, automobil i put pod točkovima. No, to postaje sve ređa pojava…

BMW sa svojom EfficientDynamics filozofijom spajanja ove dve krajnosti nastoji da pruži idealan proizvod. Automobil će istovremeno biti uzbudljiv za vožnju ali i efikasan i ekonomičan. Iako bi mnogi pomislili da je ovaj trend BMW pokrenuo tek nedavno, on zapravo traje već 80 godina.

Davne 1933. godine, BMW je lansirao prvi automobil koji je poneo danas veoma prepoznatljivi gril u obliku “bubrega”, model 303. Dodatno, bio je to i prvi automobil koji je poneo ultra laganu šasiju, barem za ono vreme.

Stoga se može uzeti da je to bio sami početak onoga što su BMW automobili danas. Automobil je posedovao kompleksnu šasiju baziranu na ramu od okruglih cevi. Takva postavka nije učinila samo automobil laganim, već je donela i 10 puta veću torzionu čvrstinu.

Kako je u ono doba bilo uobičajeno da jedna šasija ima nekoliko karoserijskih izvedbi različitih karoserijskih kuća koje su se menjale gotovo po ukusima vlasnika, u slučaju sedan modela, karoseriju je obezbeđivao danas konkurent Mercedes, čime je minhenski gigant mogao da zakorači u segment modela ispod 1,3 litra zapremine. Saradnja sa štutgartskim rivalom se nastavila i na druge modele, poput 315 i 319 modela, dok je berlinska Ambi-Budd kompanija obezbeđivala delove za modele 326 i 328.

Što se tiče agregata, model 303 je koristio 1,2 litarski redni šestocilindarski agregat snage 30 konja, dovoljno za 90 km/h maksimalne brzine. Iako je BMW i ranije imao redne šestocilindarske agregate, ali u avionima, ovo je prvi put da je jedan takav ugrađen u automobil. Ujedno, 1,2 litarska jedinica je ujedno bila i najmanje zapremine među slično konfigurisanim agregatima. Ipak, ona je laganom 303 modelu davala sasvim dovoljno britkosti za tada nezaboravno uživanje u vožnji.

Na kraju, redni šestocilindarski agregati su postali nešto sto je definisalo karakternu rafiniranost svih narednih BMW automobila, od legende 3,0 CLS od pre 4 decenije do najnovijih M modela. Verovatno danas, više nego ranije, BMW se okrenuo rednim šetocilindarskim agregatima i gotovo polovinu svoje ponude bazirao na njima, bilo u benzinskoj ili dizel postavci, atmosferskoj ili sa dodatkom nadpunjenja.

Iako isprva dizajniran prevashodno da pomogne hlađenju agregata, gril u obliku para “bubrega” je postao prepoznatljivi detalj svakog BMW-a poslednjih 80 godina, doduše sem 4 vanredna modela: 1937 BMW 325, 1955 BMW Isetta, 1957 BMW 600 o 1959 BMW 700 modela.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)