Datum:

19.12.2012. 10:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3445 pregleda

Sneg u Srbiji nas je taman lepo pripremio za spektakularnu test vožnju “BMW iks drajv” koju je bavarski gigant organizovao u austrijskoj pokrajini Tirol, u zimskom centru Kihtaj na 2.200 metara nadmorske visine.

Proizvođač luksuznih vozila već 25 godina proizvodi vozila sa pogonom na sva četiri točka. Koliko BMW-u dobro ide u ovom segmentu, pokazuje činjenica da je u ovoj godini, u prvih 11 meseci prodao 370.000 vozila sa takozvanim “inteligentnim h-drajve” sistemom.Svako treće vozilo koje bavarski gigant proda čine automobili iz ovog segmenta!

Kako radi permanentni, elektronski uvek aktivni “for vil drajv”, bez obzira na sve uslove, mogli smo da se uverimo već po dolasku na aerodrom u Insbruku, gde su nam ljubazni domaćini jednostavno dali ključ luksuzne krstarice “serije 7 h-drajv””, naravno najjače verzije, (i najbolje opremljene) “ukucali maršrutu u navigacioni sistem” i ispratili sa osmesima!

Ukrotiti zver od 4.395 kubika koja ima 450 KS i vredi nešto preko 110.000 evra (kod nas u Srbiji je osnovna verzija 81.810 evra sa slabijim motorom, naravno) na snegom i ledom okovanim alpskim putevima Tirola, izgleda kao težak zadatak. Međutim, kada se udobno zavalite u kabini opremljenoj najsofisticiranijim uređajima, sa sedištima presvučenim najfinijom kožom, i kada osetite da ste odmah “postali jedno” sa vozilom koje bez pogovora ispunjava sve vaše želje, spremni ste da se zaputite na 2.200 metara nadmorske visine (oko – 20 je bilo za vreme testa) prolazeći serpentinama i opakim krivinama bez po muke, sasvim bezbedno.

 

BMW je za više obuku nego testiranje specijalizovanim novinarima pripremio dobro poznatu gamu “terenaca” predvođenu moćnim “BMW H6 m” čijih 450 “konja” je na “of-roud” vožnji, drugog dana pokazalo ko je gospodar Alpa, ali i “seriju 1”, “seriju 7” i “minija”, naravno, sve sa “h-drajv” pogonom.

Dobro osmišljeni dvodnevni program je novinare iz cele Evrope ostavio bez daha. Pored vožnje po drumovima (naravno, zavejanih snegom spram kojeg naši drumovi izgledaju idilično) i pentranja poput divokoza izuzetno zahtevnom stazom, po alpskim vrletima, novinarima je omogućeno da isprobaju kako se “BMW serija 1” sa 360 KS ponaša na “drift stazi” i na specijalno pripremljenoj stazi između čunjeva uz, podrazumeva se, dragocenu pomoć instruktora BMW-a.

Opšti utisak je da za ovu vrstu bavarskih vozila ne postoje prepreke – bar ne sneŽne! Kao vreo nož kroz maslac “BMW sa h-drajv” pogonom koji elektronski raspoređuje svih 100 odsto snage “tamo gde treba” (u standardnoj vožnji je odnos 40:60 prednji – zadnji točkovi) za svega 0,1 sekundu od “primljene informacije”, kao najsnažnija grtalica za sneg, krči put svom (srećnom) vlasniku, do željenog odredišta.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)