Datum:

09.10.2014. 10:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3142 pregleda

Zahvaljujući uvođenju takozvanog testa sudara sa malim prepustom, koji od 2012. sprovodi američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS), razotkrivene su slabosti kod mnogih modela koji su se do tada smatrali izuzetno bezbednim.

BMW Serije 5 poslednji je u nizu luksuznih limuzina koji nije zadovoljio na testu frontalnog sudara sa malim preklapanjem površina.

Ovaj model do sada je smatran jednim od najbezbednijih modela u klasi, što je potvrđeno i na testu bezbednosti koji sporovodi organizacija EuroNCAP, na kome je dobio najviše ocene.

Čak i tokom testiranja koji je organizovao američki institut, BMW Serije 5 potvrdio je odlične rezultate, ali samo kada su u pitanju običan frontalni i bočni sudar. A onda je usledio test sudara sa malim perpustom.

Reč je o simulaciji frontalnog sudara sa nepokretnom preprekom, kod koga je zahvaćeno 25% površine prednjeg dela automobila, na strani vozača.

2

Test je pokazao da se prilikom udara u prepreku (pri brzini od 64 km/h) struktura prednjeg dela automobila deformisala toliko da se u predelu nogu pomerila oko 30 cm ka vozaču, dok se instrument tabla približila za 14, a stub upravljača za 8 cm, što utiče na to da vozačev vazdušni jastuk tada više nije centriran kako treba.

IIHS je procenio da bi vozač BMW-a Serije 5 pretrpeo ozbiljne povrede donjih ekstremiteta u slučaju sudara sa malim prepustom, koji se u realnosti može dogoditi kada vozilo udari u drvo ili stub ulične rasvete prednjim levim delom.

BMW-u Serije 5 dobio je ocenu “marginal” na testu sa malim preklapanjem, što je druga najlošija ocena.

Pored modela bavarske kompanije, do sada je testirano još 6 automobila iz segmenta limuzina srednje klase. Infiniti Q70, Hyundai Genesis, Acura RLX, Mercedes E klase i Volvo S80 dobili su najveću ocenu (“good”), dok je Lincoln MKS prošao još gore od BMW-a, sa najlošijom ocenom (“poor”).

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)