Datum:

26.08.2011. 16:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4736 pregleda

BMW-ova eko porodica bi uskoro mogla biti proširena modelima i4 i i5. Podsetimo, prva dva automobila s kojima će započeti “i” priča su praktični gradski i3 s električnim pogonom i sportski hibridni i8. Razvoj spomenutih modela 4 i 5 je navodno već započeo.

Osnova dva nova modela će biti ista kao i kod već predstavljenih i3 i i8, odnosno radiće se o konstrukciji napravljenoj od plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP – carbon fibre-reinforced plastic). Pogonski sklopovi će takođe biti preuzeti od ovog dvojca u više ili manje adaptiranoj formi.

Konkretno, i4 će se temeljiti na platformi i3, a očekuje se i unapređena verzija njegovog pogonskog sklopa. Karoserijski bi ovaj model trebao biti manji coupe, dakle očekuju se širi trag točkov, bolja aerodinamička svojstva i motorizacija koja će pratiti sportski šmek. I u ovom bi modelu trebao biti dostupan opcioni 2-cilindarski benzinski motor u ulozi generatora električne energije, odnosno kao tzv. range-extender.

i5 bi pak trebao preuzeti hibridni pogonski sklop čiju osnovu čine 1,5-litreni 3-cilindrični turbo i električni motor. No, njegova će ukupna snaga dakako biti manja nego u i8. Karoserijski bi automobil bilo najbolje opisati kao sportsku limuzinu, dakle nešto slično Audijevom A5 Sportback.

i3 i i8 će na tržište početi pristizati tokom iduće godine, dok će i4 i i5 najverovatnije trebati pričekati do 2013/14.

Izvor: Index

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)