Datum:

04.07.2016. 22:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

BMW će do 2021. godine uvesti u svoje serijske modele sistem koji će omogućiti potpuno automatizovanu vožnju, navodi se u saopštenju nemačkog proizvođača automobila.

Na projektu samovozećeg automobila, bavarska kompanija sarađuje sa najvećim svetskim proizvođačem čipova, Intelom, i izraelskom kompanijom Mobileye, koja automobilsku industriju snabdeva raznim vrstama senzora i sistemima asistencije vozaču.

Poput mnogih drugih proizvođača automobila, BMW već izvesno vreme radi na tehnologiji auto-pilota, a paralelno sa tim planira da do 2021. lansira novu generaciju električnih modela u kojima će biti primenjena ova tehnologija. Najava o samovozećim automobilima poklapa se sa proslavom stogodišnjice BMW-a.

Tim povodom, kompanija je nedavno predstavila tri futuristička konceptna automobila, po jedan iz svakog od tri auto-brenda (BMW, Rolls-Royce i MINI) koja su u vlasništvu nemačkog proizvođača. Važno je napomenuti da je BMW najavio da će proizvoditi serijske modele sa sistemom za potpuno automatizovanu vožnju, za razliku od današnje tehnologije delimičnog auto-pilota kojom su opremljeni pojedini savremeni modeli automobila, poput Tesle S.

BMW-ov samovozeći automobil biće u rangu onog koji već godinama razvija kompanija Google, što znači da će kompjuter u potpunosti moći da preuzme vožnju, bez potrebe za intervencijom vozača.

Interesantno je da ovo šaopštenje BMW-a dolazi u trenutku kada svi svetski mediji pišu o nesreći u kojoj je poginuo vozač Teslinog Modela S, kada se njegov automobil zakucao u kamionsku prilikolicu dok je bio u auto-pilot modu. Udes se dogodio još u maju, a Tesla Motors je o tome obavestio javnost tek krajem juna. Istraga o ovoj nesreći je u toku a njeni rezultati mogli bi da imaju uticaja na brzinu uvođenja samovozećih automobila u saobraćaj na javnim putevima.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)