Datum:

04.02.2012. 11:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4232 pregleda

Bavarski BMW jedan je od proizvođača automobila koji i u vreme krize istim tempom nastavlja sa razvojem automobila i sistema budućnosti.

Jedna od neizbežnih stvari koji čeka vozače budućnosti svakako su automobili bez vozača koji su za sada, kako tvrde proizvođači koji se bave njihovim razvojem, samo na nivou eksperimenta. BMW je sa svojim projektom daleko dogurao, a jedan primerak “serije 5” već je uspešno prešao par hiljada kilometara u javnom saobraćaju.

U nedavno objavljenom prilogu “BMW TV”, objašanjava se princip razvoja ovakvog vozila, koji koristi pregršt kompjutera, lasera, radara i ultra-zvučnih senzora, kako bi se prikupili svi neophodni podaci koji, u kombinaciji sa GPS informacija, dovode do besprekornog vođenja automobila željenom trasom – uz potpuno pridržavanje saobraćajnih propisa…

Kako se navodi u prilogu, želja je da ovakvi automobili ipak ne postanu u potpunosti autonomni, već da osoba na mestu vozača u svakom trenutku može da preuzme kontrolu nad vozilom u slučaju neke nepredviđene situacije.

Za sada, BMW ovakve eksperimente koristi i kao dobru bazu podataka za usavršavanje sistema koji su već našli primenu u modernim vozilima.

Izvor: Blic

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)