Datum:

11.07.2014. 22:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 4742 pregleda

Na tržištu električnih automobila među proizvođačima vlada ljuta konkurencija, međutim, kada je reč o infrastrukturi, giganti auto industrije su voljni da rade zajedno na novim projektima. Poslednje takvo partnerstvo je ostvareno između BMW-a i Mercedesa koji razvijaju koncept sistema za bežično punjenje električnih vozila.

Projekat ima tri glavna cilja: razvijanje efikasnog i bezbednog sistema za punjenje baterija visoke voltaže u električnim vozilima koji bi trebalo da ima faktor efikasnosti od 90 procenata.

Drugi cilj predstavljaju sve prirodne prednosti bežičnog parkiranja – vozač više ne mora da razmišlja o priključivanju svog automobila nakon parkiranja pa su eliminisani i potencijalni rizici poput korišćenja nakvašenog ili prljavog električnog kabla.

Vremenske prilike takođe neće predstavljati nikakav problem za novi sistem, a sigurnost koncepta se zasniva na njegovom jednostavnom dizajnu.
Kada se automobil parkira iznad bežičnog punjača, elektromagnetno polje proizvodi struju u u kalemu koji se nalazi na donjoj strani automobila.

Iz BMW-a navode da se na ovaj način proizvodi dovoljno struje za stopu punjenja od 7kW—dovoljno da se baterija u električnom “BMW i3” napuni tokom noći.

Ova vrsta elektromagnetne radijacije bi mogla da bude problematična pošto je u prošlosti povezivana sa zdravstvenim problemima pogotovo kod ljudi sa ugrađenim pejsmejkerom, međutim BMW ističe da je radijacija minimalna, a tu su i senzori koji detektuju ako se strano telo, na primer kućni ljubimac nađe između kalema.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)