Datum:

27.07.2016. 13:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Veruje se da su se zvaničnici kompanije Jaguar Land Rover sreli sa zvaničnicima kompanija BMW i Ford kako bi diskutovali o potencijalnoj saradnji po pitanju pravljenja fabrike baterija u Ujedinjenom Kraljevstvu koja bi imala dovoljno kapaciteta da snabdeva nekoliko stotina hiljada vozila.

Portparol JLR-a nije želeo da komentariše članak u Sunday Times-u u kom je ova mogućnost objavljena, a opisao ga je kao nagađanje. Iz Forda kažu da oni komuniciraju sa nekoliko proizvođača povodom raznih tema, ali da ne žele ništa da otkriju kako ne bi rivalima omogućili uvid u poverljive poslovne planove. A BMW sve jednostavno negira, uz izjavu da ova kompanija ne pregovara sa drugima po pitanju zajedničkog pravljenja takve fabrike.

To zaista može značiti da je ovaj podatak ništa drugo do bujna mašta novinara Sunday Times-a, ali ono što je činjenica jeste da sve tri kompanije imaju planove o elektrifikaciji svojih vozila. Jaguar je već potvrdio da radi na razvoju električnog vozila koje će biti spremno za tržište u naredne dve godine i imaće nultu emisiju štetnih gasova baš kao i E-Pace krosover. BMW-ova “i” linija će porasti i dobiti trećeg člana, a bavarska kompanija već je najavila novi električni i samovozeći automobil za 2021. godinu.

Ford navodno radi na “zelenom” modelu koji će biti u ponudi kao hibrid, plug-in hibrid i čist EV i koji će se najverovatnije proizvoditi u njihovoj novoj fabrici u Meksiku. Zasnovan na narednoj generaciji Focusa, novi model trebalo bi da dobije “Model E” ime i da se pojavi 2019.

Ideja o udruživanju svakako nije loša ideja, zato što bi za sve tri kompanije mogla da znači manje troškove razvoja i proizvodnje baterija, uz istovremeno ostvarivanje svojih planova o elektrifikaciji.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)