Datum:

16.12.2016. 10:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemački proizvođač planira da do kraja dekade svaki od njegovih modela dobije bar jednu verziju sa nekom vrstom električnog pogona. U praksi to znači da će svi modeli imati ili potpuno električnu ili Plug-in hibridnu varijantu.

BMW je ozbiljnije zakoračio u svet automobila na električni pogon kada je lansirao potpuno novu seriju “i”, koja se trenutno sastoji od dva modela – električnog i3 i sportskog Plug-in hibrida i8. 

Drugi, znatno širi front elektrifikacije BMW modela obuhvatiće gamu konvencionalnih vozila, počev od klasičnih limuzina Serija 3, 5 i 7, pa do krosover/SUV “X” modela. Trenutno, u ponudi su Plug-in hibridi Serije3 (BMW 330e) i modela X5 (BMW X5 xDrive40e), kao i hibridni BMW 225xe Active Tourer, a uskoro stiže i BMW 530e.

U intervjuu koji je dao magazinu Car&Driver, izvršni direktor BMW grupe, Harald Kruger, navodi da je osnovna ideja koja stoji iza lansiranja serije modela sa elektromotorima, pored smanjenja potrošnje goriva i zagađenja, da BMW i dalje ostane ono što je oduvek bio – automobil koji pruža čisto uživanje u vožnji. 

Zbog same prirode elektromotora, koji omogućavaju izvanredne performanse i ubrzanja, BMW automobili na struju zadržaće sportske karakteristike što je, prema rečima Krugera, presudno za ovu auto-marku.

Ipak, u bliskoj budućnosti bavarski proizvođač i dalje će se najviše oslanjati na automobile sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, koji će, prema predviđanjima do 2025. godine i dalje činiti 80% svih proizvedenih BMW vozila. 

Kada je reč o specijalizovanoj “i” seriji, BMW je do sada prodao preko 100.000 ovih vozila (i3 i i8), a njima bi u narednim godinama trebalo da se pridruži i novi model – BMW i5. 

Elektrifikacija polako zahvata i brend MINI, koji je deo BMW grupe. Prvi model koji u ponudi ima Plug-in hibridnu varijantu je novi Countryman.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)