Datum:

14.05.2017. 23:47

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Automobilska ikona “Mini”, koju je konstruisao nenadmašni inženjerski vizionar ser Alek Isigonis 1959. godine i koja je kreirala ne samo automobilski već i modni svet, mogla bi uskoro da nestane sa mape Ujedinjenog Kraljevstva.

Naime, moćni nemački proizvođač luksuznih automobila BMV, koji je od 2000. vlasnik brenda “Mini” i koji je od onda, brojnim novim modelima povratio nekadašnji sjaj “engleskog ponosa” je upozorio danas da će, u slučaju lošeg dogovora o “bregzitu”, između Britanije i EU, proizvodnja automobila marke “mini” biti povučena iz Velike Britanije.

– Očekujemo pragmatizam svih strana u pregovorima o “bregzitu”. To znači da nema barijera za trgovinu i da postoji slobodno kretanje za obučene radnike – rekao je generalni direktor BMV-a Harald Kriger.

Moćna nemačka kompanija zapošljava oko 18.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a posredno upošljava još 46.000 radnika.

Fabrika BMV-a u Oksfordu proizvodi različite modele automobila marke “mini”, fabrika u Hams Holu nedaleko od Birmingema proizvodi motore, a u Svindonu karoserije. Prošle godine proizvedeno je 209.451 “mini” u Velikoj Britaniji, od kojih je veliki broj izvezen upravo u zemlje EU.

Kako smatraju analitičari, upravo bi automobilska industrija Britanije mogla da doživi najveći udar zbog “bregzita”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)