Datum:

20.09.2018. 21:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kao da (ne)bezbednost na putevima dovoljno već nije veliki problem sada u saobraćaju imamo još jednu “pretnju” – samovozeće automobile.

Iako još uvek nisu postali deo svakodnevice, posebno ne u našim krajevima, ovaj segment auto-industrije naglo napreduje i sve je zastupljeniji.

Proteklih meseci se desilo nekoliko nesreća u kojima su učestvovala vozila sa autonomnom tehnologijom, bilo je i fatalnih ishoda, pa jedna od ključni stvari na kojima se radi u vezi s ovim je bezbednost.

U vezi stim, direktor tehnološke kompanije Blakcberry Džon Čen upozorava na dodatnu opasnost u vezi sa automomnim vozilima – s obzirom da zavise od tehnologije, moguće ih je “hakovati” što ih može učiniti oružjem u rukama nesavesnih kriminalaca.

Iako i sam Blackberry radi na razvoju sopstvene tehnologije autonomne vožnje u saradnji sa kineskim internet gigantom Baiduom, ali i dalje upozorava na rizike koje ta tehnologija nosi sa sobom.

Čen ističe da ova vozila imaju više linija kompjuterskog koda nego standardni borbeni avion, što hakerima omogućava ogroman prostor za “provaljivanje” i zloupotrebu.

“Automobil lako može biti zaražen virusima i potpuno pretvoren u oružje. Ako haker može da ga preuzme, možete zamisliti šta sve mogu s njim. Mogu da napravim automobil 90% siguran od virusa, ali čim dospe na put i u upotrebu, ti uslovi moraju da se redovno proveravaju”, rekao je Čen.

Blackberry ne očekuje komercijalnu upotrebu autonomnih vozila još najmanje pet godina, uprkos ogromnim ulaganjima i razvoju teholoških divova i automobilskih proizvođača.

Čen ističe da postoji još mnogo izazova pre nego što samovozeći automobili postanu masovna pojava na putevima.

“Samoupravljanje i dalje značajno zavisi od ljudske greške i kontrole bezbednosti. Moraju da se uspostave pravila i tehnološki sigurnosni uslovi pre nego što se dozvoli izlazak tih vozila na put”, kaže direktor Blackberryja.

Samovozeća tehnologija predstavlja i veliki izazov za osiguravajuće kompanije i zakonodavce, koji moraju odluče ko će se smatrati odgovornim u slučaju nesreća.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)