Datum:

31.10.2010. 12:15

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 16770 pregleda

Jeste li znali da vas nepoznavanje zakona ne opravdava? Evo, sad znate. Isto vredi i za saobraćajne propise, a kao olakšavajuća okolnost neće vam se uzeti ni činjenica da se graniče s onom stranom razuma. Donosimo nekoliko njih na koje biste trebali obratiti pažnju ako se smatrate kozmopolitom.

Singapur je raj za pešake. Tamo im se automobilom ne smete približiti na manje od pedeset metara, dok im je u Pekingu pametnije da gledaju gde staju jer se vozač tamo ne sme zaustaviti čak i ako je pešak na zebri.

Vijetnam

Nađete li se kojim slučajem u Vijetnamu, međunarodno priznata vozačka dozvola neće vam vrediti pišljivog boda ukoliko vam lokalne vlasti ne izdaju privremeno odobrenje za upravljanje određenim tipom vozila. Momci u plavom su vas uhvatili bez odobrenja? Preti vam zatvorska kazna do tri godine, a ako bez dozvole učestvujete u saobraćajnoj nesreći, ne gine vam ‘cener’ iza rešetaka.

Saudijska Arabija

Ništa manje nisu strogi ni u Saudijskoj Arabiji, ali samo ako ste žena. Uhvate li vas da upravljate motornim vozilom, pa čak i biciklom, preti vam zatvorska kazna, a strankinjama – deportacija!

Južnoafrička Republika pak više drži do stoke nego do vozača. Domaće životinje tamo imaju pravo prvenstva prolaza, bez obzira na saobraćaj, a kazne za nepoštovanje tog propisa sežu i do 30.000 dinara.

Luksemburg

Ako ste mislili da na Starom kontinentu imamo manje bizarne saobraćajne propise, razmislite ponovo. U Luksemburgu je, primera radi, dozvoljeno upravljanje automobilom bez vetrobranskog stakla, ali samo ako ima funkcionalne brisače (sunđer za vizir kacige se ne računa), a premda uriniranje u javnosti malo koja vlast toleriše, u Velikoj Britaniji vas neće privesti zbog kršenja javnog reda i mira ukoliko mokraćom zalivate zadnju gumu vlastitog automobila dok se desnom rukom pridržavate za vozilo. Međutim, u Danskoj morate propustiti konja koji tegli kočiju ukoliko mu je ‘neugodno’ i poželi vas preteći.

Ali, bizarnošću se malo ko može meriti s Amerikancima. Vezali ste slona, krokodila ili kozu za parkirni aparat na Floridi? Morate platiti kartu kao da ste automobilom zauzeli parkirno mesto, dok u Oregonu vrata vašeg automobila ne smeju biti otvorena duže nego što je potrebno. U Tenesiju ne smete pucati na divljač, osim ako je reč o kitu na kojeg pucate iz automobila. U vožnji! U Montani smete prevoziti ovce automobilom samo ako im društvo pravi pas ovčar, dok u Kaliforniji nije dopušteno vozilima da se bez vozača i putnika kreću brzinom većom od 100 km/h.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)