Datum:

12.01.2020. 21:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Libansko tužilaštvo zabranilo je bivšem prvom čoveku Nisana Karlosu Gonu da napušta zemlju i zatražilo da im preda svoj francuski pasoš, pošto se pojavio pred tužilaštvom po neobavezujućem pozivu Interpola, prenosi AP.

Zabrana putovanja usledila je posle dvosatnog ispitivanja Gona zbog optužbi sa kojima se suočava u Japanu i navodima o finansijskim zloupotrebama.

Tužilaštvo je formalno zatražilo od japanskih vlasti dokumenta o optužbama protiv Gona, kako bi razmotrili slučaj, rekao je jedan od zvaničnika koji je tražio anonimnost.

Od Gona je zatraženo da saopšti adresu boravka u Libanu, kao i da preda francuski pasoš.

Liban je prošle nedelje primio zahtev Interpola, odnosno neobavezujući zahtev za lociranje i pritvaranje begunaca.

Gon se pojavio u Libanu 30. decembra posle bekstva iz Japana, gde je bio pod nadzorom.

On se u sredu prvi put obratio medijima na konferenciji koja je trajala dva i po sata, na kojoj je objasnio da je pobegao od japanskog pravosudnog sistema, optužujući ih za kršenje njegovih osnovnih prava.

Gon je rekao da nije imao poverenje da će imati fer suđenje u Japanu, odbacujući sve optužbe protiv sebe kao neosnovane i netačne.

Liban i Japan nemaju sporazum o izručenju i obaveštenje Intepola ne podrazumeva obavezu libanskih vlasti da uhapse Gona.

Vlasti navode da je Gon ušao u zemlju sa validnim pasošem, ostavljajući sumnju da će ga izručiti Japanu.

Gon se, međutim, u Libanu suočava sa mogućom pravnom akcijom zbog posete Izraelu 2008. godine, navodeći da je time prekršio libanski zakon. Susedne zemlje su tehnički u stanju rata, podseća AP.

Foto: Tanjug / AP, Maya Alleruzzo, Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)