Datum:

12.04.2016. 10:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Možda ne zvuči logično u prvi mah, ali bivši Fiatov funkcioner i priznati ekspert kada su dizel motori u pitanju, Rinaldo Rinolfi, smatra da bi prodaja „plug-in“ hibrida mogla više da bude ugrožena VW-ovim skandalom povodom lažiranja rezultata emisije izduvnih gasova, nego prodaja dizela. Rinolfi, koji je radio za Fiat 40 godina, izjavio je za „Automotive News Europe“ da su Evro 6 standardi, koji su stupili na snagu 2015., već dovoljno povećali troškove proizvodnje dizel motora i samim tim povisili cene, tako je potražnja neminovno pala. Do kraja dekade, prodaja automobila sa dizel motorima će se učvrstiti na nekih 40 odsto tržišnog učešća za nova evropska vozila, a to bi se desilo sa ili bez dotičnog skandala.

Proizvođači „plug-in“ hibrida imaju više toga da izgube, jer svaki od njih mora da pronađe način da veštački održi vrednosti emisije izduvnih gasova niskim, kaže Rinolfi. Po novim standardima evropskog voznog ciklusa (NEDC), hibridi mogu biti testirani jedan deo vremena sa elektromotorom u akciji, što znači da emisija može da se spusti za 30 do 40 odsto manje u odnosu na realne vrednosti. Sa VW skandalom, koji je naterao zakonodavce da koriste realne vrednosti, brojke vezane za emisiju izduvnih gasova „plug-in“ hibrida će značajno porasti. U manjem obimu, testirana emisija hibrida je takođe veštački snižena.

„Tokom godina, čak i bez uređaja koji je koristio VW, svaki proizvođač je pronašao načine da postigne rezultate na testovima vezane za potrošnju i emisiju štetnih gasova, koji su se progresivno razlikovali od realnog iskustva vozača u saobraćaju“, rekao je Rinolfi.

Rinolfi je veći optimista kada je reč o prirodnom gasu (CNG), procenjujući da je emisija vozila pogonjenih tim gorivom za 25 odsto manja u odnosu na konvencionalna vozila. Što se tiče tehnologije baterija i električnog pogona, Rinalfi je skeptičan, procenjujući da je potrebno najmanje desetostruko unapređenje energetske efikasnosti električnih automobila da bi oni bili konkurentni konvencionalnim vozilima.

„Čekao sam na revoluciju poslednjih 25 godina, ali je nisam dočekao još uvek“, rekao je Rinolfi povodom električnih vozila.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)