Datum:

10.04.2012. 22:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 9514 pregleda

Na javnoj debati na temu „Vozimo bicikl u Beogradu“ predstavljeni su rezultati istraživanja o upotrebi ličnog bicikla kao ravnopravnog prevoznog sredstva u Beogradu.

Rezultati istraživanja pokazali su da je biciklizam sport kojim se srednjoškolci najčešće rekreativno bave, a njih polovina koristila bi bicikl kao prevozno sredstvo na putu do škole.

Studenti i zaposleni retko voze bicikl, a kao najčešće prepreke u korišćenju bicikla kao glavnog prevoznog sredstva, sve tri grupe ispitanika ističu bezbednost u saobraćaju i nedostatak biciklističkih staza.

Istraživanje je pokazalo da je u Beogradu vožnja bicikla popularna rekreativna aktivnost, ali da samo mali procenat građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo.

Kampanja „Vozimo bicikl u Beogradu“ ima za cilj da podigne svest javnosti o pozitivnim aspektima biciklizma i da istakne ovaj vid prevoza u prvi plan.

Takođe, kampanja ima za cilj da ukaže na ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla, i da pomogne da se značajno poveća broj biciklom realizovanih puteva u svakodnevnom saobraćanju u Beogradu.

Na taj način će se značajno doprineti smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, kao i unapređenju životne sredine.

Veća bezbednost prelaza i raskrsnica, više parking mesta i njihova bolja obezbeđenost i izgradnja biciklističkih staza motivisali bi veliki broj građana da svakodnevno koriste bicikl.

Osim toga, veliki broj ispitanika svestan je činjenice da upotreba bicikla doprinosi poboljšanju zdravlja, opšteg stanja organizma i zaštiti životne sredine.

„Građani Beograda spremni su da menjaju svoje navike u pogledu vožnje bicikla i imaju svest o tome da životnu sredinu treba štititi”, istakao je dr. Dragoljub Đakonović, sekretar Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda.

“U prilog tome govori i podatak da je svaki drugi ispitanik kao najveću prednost vožnje bicikla kao prevoznog sredstva naveo zaštitu životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova“, dodao je on.

„Imajući u vidu da je bicikl najbrže prevozno sredstvo za razdaljinu do 4km, ovom kampanjom želimo da pozovemo pešake i vozače da budu obazriviji prema biciklistima“, apelovao je Đakonović.

Osim saobraćajne nekulture i velike zagađenosti vazduha, beogradski biciklisti treba da savladaju i konfiguraciju terena, odnosno sva beogradska “brda”. Ovaj problem rešava se dobrom kondicijom i redovnim vežbanjam.

Takođe, nadamo se da su organizatori uključili i prodavce i servise za bicikle koji bi podržali ovu akciju i pomogli građanima kod održavanja svojih bicikala.

Kampanja javnog informisanja „Vozimo bicikl u Beogradu“ deo je projekta „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“ koji više od godinu dana sprovode UNDP Srbija, Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ovaj projekat ima za cilj da se poboljša infrastruktura upravljanja saobraćajem i podrži ekološki održiv razvoj Beograda.

Izvor: B92

1 komentar
 1. Aleksandra

  Sjajna ideja!
  U svetu je prevoz biciklom redovna pojava. Bicikl je ravnopravno prevozno sredstvo i zauzima minimalni prostor na putu — ali zahteva malo paznje od strane vozaca (automobila).
  Za razdaljine do 5-6km je neprevazidjen po efikasnosti (najbrze se stigne) i ne gubi se vreme na parkiranje. Ja apsolutno podrzavam ljude koji se odluce na ovaj jeftini prevoz i apelujem na vozace automobila da doprinesu sigurnosti svih ucesnika u saobracaju.

  Pozdrav,

  Aleksandra

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)