Datum:

18.09.2015. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3027 pregleda

U Beogradu se do 22. septembra održava Evropska nedelja mobilnosti, koja pod sloganom “Izaberi pravu kombinaciju” treba da podstakne građane da razmišljaju o različitim, alternativnim vidovima prevoza.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je na konferenciji za novinare da glavni grad Srbije i ove godine uzima učešće u Evropskoj nedelji mobilnosti, koja za cilj ima promovisanje novih mera u cilju održivog transporta.

Kako je istakao, ove godine će po prvi put u Beogradu u saobraćaj biti uključene biciklističke trake, a promocija će biti održana u subotu, 19. septembra, kada će duž Bulevara oslobođenja biti organizovana biciklistička vožnja od Banjice do Autokomande.

Tako će ubuduće pored traka za saobraćaj u Bulevaru oslobođenja postojati trake za bicikliste, koje će biti označene i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Prema njegovim rečima, svaki dan tokom Evropske nedelje mobilnosti će biti obeležen nekim događajem, pa je tako četvrtak rezervisan za “zonu 30” u delu grada koji je oivičen ulicama Francuskom, Cara Dušana, Tadeuša Košćuška, Uzun Mirkovom i Vasinom, a gde će ograničenje saobraćaja biti 30 kilometara na sat.

U petak će biti obeležena zona škole u zemunskoj Osnovnoj školi “Svetozar Miletić”, u nedelju će biti obavljeno obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom na Savskom trgu, u ponedeljak Zone usporenog saobraćaja u Šafarikovoj, dok će u utorak, 22. septembra, na Dan bez automobila, biti promovisano postavljanje parkinga za bicikla tipa P-profil.

Evropska nedelja mobilnosti predstavlja kampanju koja promoviše održive vidove transporta u cilju promene ponašanja učensika u saobraćaju, a od 2002. godine kroz mnogobrojne aktivnosti utiče na izbor načina prevoza u gradovina, na poboljšanje zdravlja i unapređenje kvaliteta života.

Projekat već nekoliko godina podržava i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a Miroslav Tadić iz te organizacije navodi da je cilj promocija alternativnih vidova saobraćaja.

Kaže i da je cilj UNDP da nastavi sa tim aktivnostima, a najavljuje da će nova podrška lokalnim samoupravama biti usmerena da se izbore sa klimatskim promenama i u tom smislu unaprede saobraćaj koji doprinosi emisiji štetnih gasova.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)