Datum:

07.01.2011. 18:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4412 pregleda

Novo istraživanje sprovedeno u Australiji imalo je nameru da rasvetli misteriju zbog čega to vozači prekoračuju propisana ograničenja brzine na putu ka svom poslu. Prema pisanjima ”Toront0 Sun”-a, u ovoj studiji je otkriveno da su davanju gasa skloniji oni kojima je – pogađate – dosadno za volanom!

Istraživači sa Univerziteta Newcastle zamolili su nekolicinu vozača da odgovore na pitanja o vozačkim navikama, te su pronašli čak 31% onih koji se tokom vožnje ponašaju nepažljivo i opasno. Još više iznenađuje podatak da je čitavih 35% anketiranih svrstano među entuzijastične i pažljive vozače. Reč je o vozačima koji uživaju u vožnji, ali idu nešto većom brzinom od propisane kako bi povećali svoj užitak tokom vožnje. U istraživanju je takođe ukazalo i na 21% onih koji ne vole vožnju i voze sporo, dok je samo 13% ispitanih izjasnili su se kao spori i bezbedni vozači.

Interesantan je zaključak do kog su došli istraživači o tome kako naprave koje su dizajnirane kako bi vožnju učinile lakšem i beznednijom, zapravo je činile dosadnom i jednoličnom. Umesto da vode sigurnosti, ove naprave vodile su do smanjene snalažljivosti i, posledično, monotoniji. Percepcija da je vožnja bezbednija je, u globalu, vodila povećala želju za preuzimanjem rizika.

Istraživači su takođe preporučili dodavanje više krivina kako vožnja ne bi bila monotona, kao i uvođenje dodatnih metoda (kao što su policijske patrole) koje bi primoravale vozače da voze bezbednije.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)