Datum:

21.12.2011. 16:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3929 pregleda

Vožnja po magli je jednaka vožnji sa povezom preko očiju. Koliko je ova vremenska prilika opasna, najbolje znaju oni koji su se našli u situaciji da na putu ne vide „prst pred okom“, zbog čega uglavnom nije dovoljno da se poveća oprez kako bi se izbegle nezgode. Statistički gledano, magla je najopasnija okolnost na putu, zbog čega je u tim situacijama vrlo bitno primeniti nekoliko saveta za bezbednost.

U okolnostima smanjene vidljivosti najbolje je da se automobil odmah parkira pored puta i da se sačeka da se vreme popravi. Ili da se jednostavno ne seda za volan. Ipak, često je nemoguće sebi priuštiti takav „luksuz“, pa je na prvom mestu potrebno da se smanji brzina kretanja i da se upale svetla za maglu.

Farovi

Razmišljanje o drugim vozačima, koliko oni vide i šta vide je ključno, jer u kritičnim situacijama omogućava pravovremenu reakciju. Treba paziti da nisu upaljena duga svetla, jer ona udaraju direktno u maglu i samo otežavaju vožnju. Kratki farovi su usmereni na put olakšavajući i vama i drugim vozačima kretanje. U svakom slučaju, šta god da se dogodi, svetla moraju da budu upaljena, jer je to jedina stvar koju vide vozači iz kontra smera. Takođe, jedna od najopasnijih stvari je zaustavljanje automobila nasred puta. Izuzetno su male šanse da će automobili koji dolaze imati vremena da odreaguju, pa je naletanje skoro zagarantovano. U slučaju da se auto pokvario, brzo ga izgurajte pored puta.

Navođenje

U magli je bolje da se prati desna linija puta, pre nego centralna. Tako se izbegava nadolazeći saobraćaj, ali i svetla automobila iz kontra smera manje smetaju. Tokom vožnje treba misliti i na one koji se kreću iza vas, zbog čega nije poželjno paliti sva četiri žmigavca i često „tapkati“ kočnicu. Trepereća i fluorescentna svetla ometaju u vožnji, zbog čega se može desiti da se vozači iza vas unervoze, odluče da vas obiđu i tako ugroze vaš i svoj život. Zbog svih nepredvidivih okolnosti u ovakvu vožnju treba uključiti sva čula, a ne oslanjati se samo na vid. Isključite muziku, otvorite prozor i mnogo lakše i brže ćete uočiti ostale učesnike u saobraćaju.

Brzina

Čim se pojave prvi znaci magle, brzina bi trebalo da se spusti na minimum 50 kilometara na čas. To bi trebalo da bude dovoljno sporo da može da se na vreme zakoči ili da se pravovremeno odreaguje u kritičnoj situaciji. Ipak, sve zavisi od uslova na putu i zato brzina kojom se vozači kreću treba da bude u skladu sa ličnom procenom okolnosti i upravljačkih sposobnosti. Ipak, vozači mogu iskoristiti i tuđe vozačko umeće, ako se u magli nađu iza nekog vozila. Praćenje pozicionog svetla drugog automobila je mnogo lakše od gledanja u bele linije puta, ali se ne treba u potpunosti opustiti i bezrezervno pratiti šta radi onaj ispred vas.

Opasno privikavanje

Istraživanja su pokazala da se pojedini vozači brzo priviknu na maglu, zbog čega nesvesno povećavaju brzinu. Kako se ne biste našli u takvoj situaciji, potrebno je da se povremeno „bacate“ pogled na kontrolnu tablu. Naravno, posmatranje puta je ipak primarno.

Saveti

  • U idealnim uslovima razmak između vozila treba da bude tri sekunde, ali se u magli on značajno povećava
  • Usporite! Najveći broj nesreća po magli se događa zbog brzine
  • Budite sigurni da vas vide
  • Ako silazite sa puta, budite sigurni da ste se u potpunosti sklonili
  • Konstantno prskajte tečnost za stakla, kako bi vidljivost bila što veća
  • Gledajte brzinometar
  • Razmišljajte o ostalim učesnicima u saobraćaju

 

Nove tehnologije

Automobilske kompanije, poput „Dženeral motorsa“, razvile su i različite sisteme za registrovanje predmeta prikreivenih usled mraka ili slabe vidljivosti na putu. U pitanju su „infrared optički“ uređaji koji još nisu postali standardna oprema u vozilima, ali bi mogli da pomognu da se smanji broj nesreća čiji je uzrok magla.

Autor: N. Nedeljković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)