Datum:

29.03.2011. 13:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 5564 pregleda

Globalno nezadovoljstvo nuklearnom energijom, uzrokovano katastrofom u japanskoj Fukušimi, moglo bi zaustaviti razvoj električnih automobila, piše Automotive News.

Aktivisti širom sveta pozivaju na gašenje postojećih nuklearki, a premda nema naznaka da bi u skorije vreme ova ideja mogla biti sprovedena, sve veći broj zemalja ipak revidira svoje planove o izgradnji novih postrojenja.

Ovaj je pokret najočitiji u Evropi, što bi se moglo odraziti na milion električnih automobila koji su se na putevima Starog kontinenta trebali naći do 2020. Naime, ideja je bila ove automobile energetski napajati putem nove mreže nuklearnih elektrana, obzirom na to nema previše smisla upravljati vozilom koje ne emitira CO2, ali se napaja iz prljavih elektrana na fosilna goriva koje ga za proizvodnju električne energije emitiuju u tonama.

Osim što ovakva jednačina nema smisla ona takođe nema ni finansijsko uporište jer će se malo koji potrošač odlučiti na kupovinu skupljeg električnog automobila ako i cena električne energije poskoči zbog povećane potražnje.

Nažalost, nuklearna energija još uvek je ekonomski isplativija i postojanija od bilo kojeg drugog izvora, a od većine njih ujedno je i čišća, te je već sada je jasno da je budućnost nuklearne energije i električnih automobila međusobno povezana.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)