Datum:

14.11.2014. 16:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2767 pregleda

Na koje sve načine se prodavci novih automobila u Srbiji dovijaju da bi povećali promet. Dileri nude vozila i po fabričkoj ceni u nadi da će zaraditi na održavanju četvorotočkaša.

Prodavci novih automobila u Srbiji se, pritisnuti slabim rezultatima prodaje, dovijaju na razne načine ne bi li namamili kupce u auto-salone, pa im nude brojne, doskora nezamislive pogodnosti poput beskamatnog kreditiranja, gratis guma, kasko osiguranja…

– Prodaja je mizerna, a zarada još manja – objašnjava dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila. – Naši uvoznici rade sa provizijom manjom od 100 evra po vozilu, često prodaju automobile i po fabričkim cenama, sa željom da opstanu, da sačekaju bolja vremena i žive od postprodaje. Naša vozila imaju najnižu cenu u regionu, a sasvim sigurno niko u okruženju nema tako povoljne uslove kupovine.

Zato i ne čudi što na primer „Kia“, „Tojota“, „Reno“, nude prodaju vozila čak i bez učešća, sa kamatom od nula odsto!

Pri tome, kao u TV reklamama za onlajn-prodaju, ni to nije sve. Nude se na poklon četiri zimske gume, besplatan pregled u „ko zna koliko tačaka“, besplatna zamena antifriza, patosnice na poklon, ali i radio, klima-uređaj…

U oktobru pad od 27%

Prodaja u oktobru pokazuje da smo spali na najniže grane ikad, kaže Petrović. Prodato je samo 1.437 automobila, što je za 27 odsto manje nego lane u istom mesecu. Jednostavno, narod nema više para, – zaključak je opsežne analize Srpske asocijacije uvoznika automobila.

Neki prodavci, poput „Sitroena“, uspevaju da ponude svoje modele po ceni koja kolegama u regionu zvuči kao naučna fantastika. Tako, na primer, novi „sitroen C3“, sa klimom i brojnim dodacima, možete da pazarite za manje od 10.000 evra! A limuzinu „C-elize“ (sportska verzija je šampion sveta VTCC) košta samo 10.490 evra. I „Avtonova kab“, uvoznik „sitroena“, nudi neograničene kilometraže u garantnom roku od dve godine.

„Kia“ ima punu fabričku garanciju od čak sedam godina na sve modele. Odskora i Kompanija „Reno-Nisan Srbija“, zastupnik „Dačije“ nudi sedmogodišnju garanciju i na, sve traženije, rumunske modele… „Tojota“ nudi pet godina…

Dileri veruju da ima izlaza iz krize i da će prodaja kad-tad početi da raste.

– Mislimo da je potrebno da država uradi nešto poput većine zemalja Evrope. Da omogući pravu prodaju vozila „staro za novo“. Da se razlika u ceni novog i starog oporezuje, a ne ceo iznos cene novog vozila, kao što je to slučaj sada – kaže dr Petrović. – Očekujemo da uskoro sa ministrom Vujovićem pokušamo da nađemo rešenje i za ukidanje odredbe po kojoj se za vozila sa kubikažom većom od 2.000 kubika plaća basnoslovan iznos. Kada bi vlasnici tih automobila mogli da ih se reše, prodaju kao polovne, a sada ih niko neće jer registracija „ide“ i do 130.000 dinara, oni bi verovatno kupili novo vozilo u istoj klasi. To bi automatski podiglo tržište za oko 15 odsto.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)