Datum:

14.08.2011. 20:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 8906 pregleda

Most preko Ade otvoren je 13. avgusta oko 8.30, pola sta pre nego što je planirano, za sve one koji žele da prošetaju preko njega. Na mostu su bile velike gužve, a prva koja je prešla preko novog mosta je grupa penzionera, koja se okupila na licu mesta mnogo pre nego što je otvaranje zakazano.

Brojni Beograđani, ali i stranci, čekali su da pređu preko novog mosta, a oni koji su već došli na red bili oduševljeni su onim što su videli. Mnogi od njih zadržavaju se na mostu duže nego što je bilo planirano jer su želeli da se fotografišu na ovom modernom arhitektonskom zdanju.

Inače, za šetnju preko mosta u jednom pravcu potrebno je oko 30 minuta, a trasa kretanja je obeležena i pod nadzorom gradskih službi.

Građani, najviše oni koji su došli porodično, zastajali su kako bi “bacili podgled” na reku i fotografisali se.

Jedan stariji bračni par je reporteru Bete rekao da je novi most za njih, kako kažu “rođene Beograđane”, najlepša investicija jer su reke ono što glavni grad čini posebnim. Onim mlađim sugrađanima koji su žive na levoj obali, a poslom su vezani za desnu obalu Save i obrnuto kažu da će im novi most uštedeti i “vremena i živaca”.

– Meni po sat, sat i po treba da stignem na posao. Često se dešava i da kasnim jer se Gazela stalno radi. Jedva čekam da novi most proradi za saobraćaj – rekla je agenciji Beta Beograđanka Milica, koja živi u Žarkovu.

Na prilazima mostu nalaze se cisterne sa vodom, toaleti, kao i vozila Hitne pomoći, a trasa kretanja je obeležena i pod nadzorom članova gradskih službi.

Pristup mostu moguć je duž Rampe 4 u Radničkoj ulici, sa čukaričke strane i iz Ulice savski nasip, sa novobeogradske i zemunske strane.

Korisnici gradskog prevoza sa novobeogradske i zemunske strane za dolazak do novog mosta mogu da koriste liniju 60 (Zeleni venac-Novi Beograd) koja saobraća Ulicom Savski nasip i ima stajalište “JRB” u neposrednoj blizini gde je posetiocima omogućen prilaz, i koja će biti pojačana i saobraćati na 20 minuta.

Za Beograđane most najlepša investicija

Uspostavljena je privremena lokalna linija koja će ići od zgrade opštine Novi Beograd do raskrsnice ulica Jurija Gagarina i Savski nasip, a vozila na toj liniji će saobraćati na 15 minuta.

Posetioci koji dolaze sa čukaričke strane do novog mosta mogu da koriste linije 23, 37, 53, 55, 56L, 58, 88, 89, 91, 92, 511 i sezonske linije ADA 1, ADA 2, ADA 3, ADA 4 i ADA 5.

Novi beogradski most preko Save spojen je 8. avgusta podizanjem poslednjeg čeličnog segmenta “palube” glavnog raspona mosta. Prva vozila preći će preko mosta 15. decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica, dok će most kompletno biti završen 2013. godine.

Izgradnja mosta koštaće oko 120 miliona evra, a pristupnih saobraćajnica još oko 120 miliona evra.

Novi most, sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 964 metra i širok 45 metara, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

Završetkom mosta kod Ade Ciganlije Beograd će dobiti sedmi most, prvi novi most za drumski saobraćaj posle Gazele, izgrađene pre 41 godinu.

Planirano je da most bude otvoren za šetače i 14. avgusta do 19 sati.

Za dva sata 400 predloga za ime mosta

Predstavnici opština Čukarica i Novi Beograd na pultovima koji se nalaze na samim prilazima mostu, kažu da je u prva dva sata koliko je most otvoren za posetioce, više od 400 ljudi dalo predloge za ime novog mosta.

Do sada su gradskoj komisiji za imenovanje ulica i trgova stigli prvi zvanični predlozi za ime novog mosta među kojima su Beogradska harfa, Harfa i Most dr Rajsa. Među neformalnim je i predlog Most čiča Draže Mihailovića.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)