Datum:

07.12.2016. 22:13

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Cene benzina i dizela na pojedinim pumpama u Srbiji proteklih dana porasle su od dva do tri dinara po litru. Tako se benzin (BMB 95) nudi po 133,9 do 137,7, evrodizel od 139,90 do 143,2, dok se TNG prodavao od 72,4 do 75,90 dinara po litru.

– Benzin je proteklih dana nešto više poskupeo od dizela, dok cena TNG miruje, ali sve će to biti do onog trenutka dok se ne istroše zalihe – kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije – Sirova nafta je poskupela na svetskim berzama pa će se to pre ili kasnije odraziti i na naše cene.

Tatić kaže da našim vozačima naruku ne ide ni kurs dolara koji je značajno porastao u odnosu i na dinar i na evro. I članove Udruženja naftnih kompanija brine rast kursa američke valute, s ozbzirom na to da se na tržištu nafte trguje isključivo u dolarima.

Na novo, kako stručnjaci tvrde neminovno poskupljenje utiče skok cena sirove nafte do kog je došlo posle dogovora članica OPEK o smanjenju proizvodnje sa čim se odmah saglasila i Rusija. U utorak je nafta tipa Brent dostigla cenu od 54,94 dolara za barel, ali kažu u UNKS trend rasta cena sirove nafte je zapravo započeo još pre mesec dana, tačnije 4. novembra tako da se u tom periodu cena Brent povećala sa 45,58 dolara za barel na 53,94, što je poskupljenje od 18,3 odsto. 

Poređenje sa komšijama

Na uporednoj listi cena goriva izraženih u evrima po litri (po srednjem kursu nacionalnih banaka), cena dizela u Srbiji je i dalje među najvišima u okruženju, dizel je skuplji samo u Albaniji. Nešto niža, ali i dalje u samom vrhu liste je prosečna maloprodajna cena TNG-autogasa, dok je cena benzina oko pet odsto i dalje ispod regionalnog proseka.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)