Datum:

11.03.2012. 14:28

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5053 pregleda

Gorivo je u petak, na većini srpskih pumpi, poskupelo za dodatna dva dinara. Na pumpama EKO, litar benzina evropremijum BMB 95 košta 148,9 dinara po litru, a evrodizel 146 dinara za litar. Skuplji je i „običan“ benzin BMB 95 koji se približava uvoznom sa cenom od 141,9 dinara po litru, dok dizel D2, preko potreban poljoprivrednicima za prolećne radove, u petakse kotirao kao da je uistinu „tečno zlato“ – 138 dinara po litru. TNG se prodavao i po 76,9 dinara za litar.

Talas poskupljenja počeo je početkom februara, kada je NIS podigao velikoprodajne cene derivata koje proizvodi u Pančevu (D2 i BMB 95) zbog zaleđenog Dunava, pravdajući taj potez povećanim troškovima transporta. Ostale kompanije i privatnici su ekspresno sledili ovu logiku. Otapanje Dunava nije donelo sniženja cena na pumpama jer je, kako su navodili u svojim saopštenjima naftaši, dinar zanemoćao.

Kada se tome doda i skok cena ne svetskim berzama, eto razloga za tri poskupljenja goriva u velikoprodaji i pet-šest u maloprodaji u proteklih 45 dana.

Tako je evrodizel poskupeo za više od 12 dinara po litru, evropremijum BMB 95 za 10 kao i dizel D2, a bezolovni BMB 95 za četiri dinara po litru.

Država, zasada ne preduzima nikakve mere kojima bi snizila (smanjenje akciza ili ograničenje marži) cene.

– Pomno pratimo kretanje cena, i ukoliko uočimo neke nepravilnosti i netržišno ponašanje, svakako bismo nešto preduzeli – ističe profesor dr Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije za energetiku.

Vožnja bez gasa

Vozači koji su ranijih godina pohrlili da ugrađuju uređaje za tečni naftni gas u svoje automobile, privučeni niskim cenama „plina“ verovatno nisu ni zamišljali da će i ovo gorivo uzleteti do 76,9 dinara po litru. Da podsetimo, prošle jeseni se TNG točio i za 49,90 dinara po litru.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)