Datum:

17.04.2011. 11:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 9721 pregleda

Vozače na pumpama maltene svakodnevno neprijatno iznenađuju novi cenovnici, a naftaši predviđaju da bi već do kraja meseca gorivo moglo u proseku da poskupi za dodatnih šest dinara po litru.

Posle otvaranja tržišta derivata i novog načina obračuna, cene na našim pumpama se menjaju po dinar-dva čim nafta malo poskupi. Ako je za utehu, u regionu jeftiniji benzin od nas imaju samo u BiH i Bugarskoj, ali je, s druge strane, evrodizel u Srbiji među najskupljima (veće cene su samo u Austriji i Mađarskoj).

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je za skuplje gorivo kriv skok cene nafte.

– Nafta je u jednom trenutku otišla na više od 120 dolara za barel. Takođe, u zemljama odakle se snabdevamo derivatima došlo je do veće potrošnje, pa su i zbog toga cene malo skočile – objašnjava Mićović.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić smatra da će se trend poskupljenja nastaviti.

– Cena goriva će pratiti cenu sirove nafte. Trenutno na tržištu postoji velika potražnja zbog smanjenih količina iz Libije, Iraka, Irana… Ako se nastavi ovakav trend, gorivo u Srbiji će do kraja meseca poskupeti za još oko pet odsto, odnosno oko šest dinara – kaže Rakić.

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) poručuju da će se truditi da ostanu najjeftiniji na tržištu.- U konkurentskoj borbi kompanije mogu malo da smanjuju cene, ali do znatnijeg smanjenja na pumpama neće doći, jer cena nafte trenutno ima tendenciju rasta. NIS je početkom marta počeo da primenjuje sistem podeljenih cena u šest regiona Srbije. U skladu sa tim, cene goriva na pumpama su različite i formiraju se u skladu sa uslovima koji postoje na određenom delu tržišta – kažu u NIS-u.

Izvor: Press

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)