Datum:

02.05.2013. 11:58

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6665 pregleda

Pre nekoliko nedelja na internetu je osvanuo snimak na kom smo videli kako vojni mlazni lovac leti prenisko na autoputu u Belorusiji. Uprkos brojnim nagađanjima šta bi moglo biti u pitanju – od šale sa vozačima koji su napravili neki prekršaj pa do greške u putanji – sada znamo da ništa od toga nije bilo u pitanju, već je po sredi vežba za prinudno sletanje na autoput.

Neke zemlje poput Severne Koreje, Poljske i Belorusije, dizajnirale su svoje autoputeve tako da mogu poslužiti i kao piste za sletanje letelica u slučaju opasnosti. Još veća korist od ovakvog sletanja može biti u slučaju rata, kada avioni mogu da slete zbog brzog dopunjavanja rezervoara ili municije, umesto da lete ka svojoj bazi.

Koje god koristi bile od ovakve upotrebe autoputeva, jedna od ovakvih operacija dokumentovana je u Belorusiji. MiG-29, Su-26 i -27 borbeni avioni uvežbavali su sletanje na zatvorenom delu autoputa, u pratnji helikoptera koji su činili istu stvar. U nastavku pogledajte pomenuti video snimak i fotografije sa vežbe.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)