Datum:

14.08.2012. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4709 pregleda

Envia Systems, kompanija za proizvodnju litijum-jonskih baterija iza koje stoji General Motors (GM), mogla bi uskoro da napravi proboj na polju tehnologije napajanja električnih automobila. U ovoj kompaniji rade na jeftinijim baterijma pomoću kojih će elektromobili sa jednim punjenjem prelaziti 320 km.

Izvršni direktor GM-a, Dan Akerson, otkrio za Detroit Free Press da su u kompaniji Envia Systems pronašli način kako da u litijum-jonskima baterijama koje se nalaze u elektromobilima uskladište veće količine električne energije.

On je istakao da bi ovo otkriće moglo da bude prekretnica u razvoju automobila na električni pogon, s obzirom da je jedan od problema sa kojim se auto-industrija suočava upravo mali radijus kretanja električnih vozila.

Primera radi Chevrolet Volt i Opel Ampera, koje proizvodi General Motors, mogu da pređu svega 60 kilometara ako se kreću isključivo na energiju koja je uskladištena u bateriji. Neki proizvođači, poput Tesla Motorsa, osposobili su svoje automobile na električni pogon da pređu i više od 200 km sa jednim punjenjem.

Tako električni model Tesla S ima autonomiju kretenja i do 480 kilometara. Ipak, ovde je reč o velikim i skupim baterijama, zbog kojih je i cena automobila znatno viša, tako da je model S više nego dvostruko skuplji od Chevroleta Volt.

Akerson je izjavio da Envia Systems i dalje radi na razvoju novih baterija, a ako se sve bude odvijalo prema planu, one bi se na tržištu mogle pojaviti za dve do četiri godine. On je dodao da, osim što će moći da uskladšte veću količinu električne energije, ove baterije će biti i za 50 % jeftinije, što će za posledicu imati nižu cenu automobila na električni pogon.

Drugi detalji, poput onog o tome koliko će vremena biti potrebno da se nove baterije potupuno dopune, za sada nisu saopšteni.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)