Datum:

20.07.2011. 22:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5795 pregleda

Deca su možda u automobilima sigurnija kada ih voze bake i deke nego kada to čine roditelji, navodi se u američkoj studiji koju su u ponedeljak preneli tamošnji mediji.

”Bili smo iznenađeni kada smo ustanovili da je stopa povređivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljačem bili bake ili deke”, rekao je Fred Henretig, specijalista hitne medicine u dečjoj bolnici u Filadelfiji, vodeći autor studije.

Naučnici su analizirali podatke iz sudara u 15 američkih država u kojima je učestvovalo ukupno 12.000 dece. Rezultati su pokazali da je rizik za povredu deteta dvostruko manji kada automobil vozi baka ili deka.

Razlozi za takve rezultate nisu baš jasni, ali naučnici imaju dve teorije. ”Možda su bake i deke nervoznije kada voze svoj ”dragoceni teret” i stoga su u vožnji oprezniji kako bi kompenzovali pitanje godina”, rekao je Henretig.

Druga je pretpostavka da roditelji češće voze svoju decu u vreme većih gužvi i žureda  ih ostaviti u vrtiću ili školi pa potom jure na posao, što povećeva rizik od sudara u kojem će biti povređenih.

U studiji se nije analiziralo ko izaziva više nesreća, bake i deke ili roditelji, nego samo posledice. Rezultati su objavljeni u časopisu Pediatrics.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)