Datum:

16.01.2013. 16:30

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4860 pregleda

Deo “pametnog” autoputa, koji će svetleti u mraku i imati vremenske pokazatelje, biće postavljen u Holandiji polovinom ove godine.

Put će karakterisati i prioriotetna indukciona traka za električna vozila, interaktivno osvetljenje koje se pali kada automobili prolaze, ali i osvetljenje sa napajanjem na snagu vetra, koji će biti postavljeni u narednih pet godina.

Putevi se grade na sličan način više od sto godina – sa zastrelim dizajnom i tehnologijom dolazi do velikog broja nesreća, kažu stručnjaci. Predvidja se da će uskoro autoputevi budućnosti, prenosi portal “Građevinarstvo”, biti u korelaciji sa automobilima budućnosti.

Prvih nekoliko stotina metara tog “pametnog puta”, koji svetli u mraku i ima indikatore vremena, biće postavljeno u holandskoj provinciji Brabant. Projekat pametnog autoputa (Smart Highway), studija “Rosegarde” (Studio Roosegaarde) i infrastrukturne kompanije “Heijimans”, osvojio je nagradu “Najbolji budući koncept” na takmičenju “Dutć Design Awards” i već je otišao van okvira koncepta.

Studio je razvio foto-svetleći prah koji ce zameniti oznake na putu, a koji se puni na sunčevoj svetlosti, što mu omogućava da svetli do 10 sati tokom noći.

Posebne boje će se koristiti za bojenje markera, poput snežnih pahulja širom površine puta. Kada temperatura padne do odredjene tačke te slike će postati vidljive i ukazivaće, na primer, da je klizav put.

Ta tehnologija postoji već godinama na proizvodima hrane za bebe, ali će kod autoputeva biti unapređena.

Ideja nije samo da se više koriste održive metode osvetljavanja glavnih saobraćajnica, što ih čini sigurnijim i efikasnijim, već ponovno razmatranje načina na koji se projektuju autoputevi dok se smišljaju novi dizajni automobila.

Kako to Studio “Rosengarde” posmatra, automobili i interni navigacioni sistemi povezani sa globalnim sistemom, koji sadrži podatke o uslovima saobraćaja, predstavljaju samo jednu polovinu naših budućih sistema za upravljanje putevima.

Putevi moraju da postignu svoj deo pogodbe i takodje postanu “inteligentni” i korisni upravljači informacijama.

“Istraživanja o ‘pametnim’ transportnim sistemima i ‘pametnim’ putevima postoje već više od 30 godina”, kaže Emina Sendijarević iz studija “Rosegarde”.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)