Datum:

13.06.2012. 10:39

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6984 pregleda

Najveći broj turista iz Srbije i ove godine putovaće u Grčku, a veliki deo njih odlučiće se da ide automobilom. Zvanično sezona počinje od 15. juna i tada se očekuje veći talas gostiju iz naše zemlje, zbog čega su mogući zastoji na graničnim prelazima. Zasad na putevima nema većih problema.

Brzo

Naravno, troškovi i vreme trajanja puta se mogu značajno razlikovati od destinacije do destinacije. Najjeftinija varijanta je odlazak na neko od letovališta popularnog Halkidikija, do kojeg je potrebno oko 10 sati vožnje i put od 750 kilometara.

U Auto-moto savezu Srbije savetuju poseban oprez na nekoliko deonica pre i posle Niša.

– Do 9. avgusta na auto-putu zbog radova na rehabilitaciji desne kolovozne trake na mostu Šabazovica iz smera Beograda ka Nišu saobraćaj se odvija dvosmerno – navode u AMSS. – Trebalo bi obratiti posebnu pažnju na deonicu Pečenjevce-Leskovac-Preševo, gde su mogući odroni, ali i u Grdeličkoj klisuri. Podsećamo vozače da pre puta treba da izvade zeleni karton i međunarodnu vozačku dozvolu, a da grčki zakon zahteva i nošenje protivpožarnog aparata u automobilu.

Granica

Pravci koji vode ka moru su, uglavnom solidnog kvaliteta, pa, uz dobru organizaciju, vožnja do najposećenijih “srpskih” letovališta – na Halkidikiju, mesta podno Olimpa, ili sve atraktivnijih ostrva, ne mora da bude ni malo naporna. Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, na granici su zadržavanja do pola sata, ali ako se ide noću i najmanje gužve mogu da se izbegnu. Inače, pored najvećeg prelaza Bogorodica-Evzoni, naši turisti sve više koriste i one koje u Grčku vode iz pravca Dojrana i Bitolja.

Olimp

Maršuta od 715 kilometara, koliko je potrebno do popularnih Platamonasa ili Nei Porija, udaljenih stotinak kilometara od Soluna prema Atini, predstavlja odmor za volanom. Automobile put ovog dela Grčke, podno Olimpa vode uglavnom autoputevi (275 kilometara kroz Srbiju, 143 kroz Makedoniju i oko 170 kilometara kroz Grčku). Drumovi su prilično dobri, izuzev dela u Makedoniji, gde na nekim mestima ima dubokih kolotraga, koji, ako pada kiša, mogu biti izuzetno opasni.

Atina

Potez od Platamonasa vodi, u dužini od oko 470 kilometara, preko Larise ka Atini. Reč je o modernom auto-putu sa po tri trake u oba smera, osim u manjem delu reginalnog puta, koji se proteže duž Platamonasa i Nei Porija. Preporuka svim vozačima je da poštuju ograničenje od 130 kilometara na čas i da natankuju rezervoare, s obzirom na to da benzinskih pumpi duž ove autostrade gotovo da nema. Za one koji odmor nastavljaju na nekom od egzotičnih grčkih ostrva, ovde se put ne završava. Slede penjanje na trajekt ili feribot, za koje je do ostrva Mikonos, u oba pravca, u zavisnosti od kategorije, potrebno oko 360 evra (automobil i tročlana porodica).

Zakintos

U poslednje vreme su kod naših turista sve popularnija i ostrva Kefalonija i Zakintos, pa se mnogi odlučuju da i ovde krenu svojim vozilom. Maršuta, od gotovo 1.200 kilometara, je poprilično naporna za prelazak u “cugu” i put teško može da traje manje od 16 sati. Auto-putem se od Beograda, preko granice i Soluna (uz manje prekide kroz Srbiju i Makedoniju) ide sve do mesta Panagija. Potom se prelazi na regionalni put, koji ima dve, proširene trake i dobrim delom se vidi more. Tako je sve do mesta Rion, koji je sa Antirionom spojen grandioznim mostom, za čiji je prelazak potrebno 12,9 evra. Nakon stotinak kilometara u Kiliniju se hvata trajekt kojim se, nakon 1.200 pređenih kilometara, za nešto više od sat vremena stiže na Kefaloniju, odnosno Zakintos.

Putarine

Prolazak kroz Srbiju (od Beograda do granice) vozače će u jednom pravcu koštati 920 dinara (730 + 190), a ako se ide od naplatne rampe u Subotici, to je dodatnih 570 dinara. Na makedonskim naplatnim rampama na tri mesta ostavlja se ukupno tri evra. Na potezu od granice do Soluna nema putarine, a na “autostradi” od obilaznice oko ovog grada ka Atini, pa do Platamonasa potrebno je od 3,10 evra do 5,90 evra, u zavisnosti od toga koje su naplatne rampe dežurne.

Ukoliko turiste iz Srbije put nanese ka Atini, biće im potrebno još oko 18 evra, koliko će ukupno platiti na još 10 naplatnih rampi, koje se nalaze na Nacionalnom drumu, koji vodi do prestonice Grčke (oko 480 kilometara). Za potez od Soluna do Zakintosa za putarine je potrebno na dva mesta dati po 2,8 evra i 12,9 evra za mostarinu.

Info – Cene trajekta, feribota

* Keramoti-Tasos

3 € odrasli

1,5 € deca do 10 god.

16 € automobil do 4,25 m

* Kalini – Zakintos

8 € odrasli

4 € deca

36 € automobil do 4,25 m

* Pirej – Mikonos (feribot)

32 € odrasli

16 € dete do 10 godina

76 € automobil do 4,25 m

*U jednom pravcu, cene u evrima


Visoke kazne

Posebna opasnost za srpske turiste može predstavljati nepoštovanje saobraćajnih propisa. Kazna za telefoniranje u Grčkoj je 100 evra, dok je penal za isto (ne)delo u Makedoniji 35 evra. Nevezivanje sigurnosnog pojasa u Grčkoj će se sankcionisati sa 350 evra, a u Makedoniji sa 20 evra. Kazna za prekoračenje brzine do 20 kilometara u naseljenom mestu u Grčkoj je 100 evra, van naselja 350, a u Makedoniji 20, odnosno od 30 do 50 evra. Sankcija za prolazak kroz crveno svetlo u Grčkoj je 700 evra, a u Makedoniji 300.

Važni telefoni

U Grčkoj funkcioniše jedinstveni broj za sve hitne slučajeve – 112. Onima kojima se iznenada ukaže potreba za bilo kojom vrstom pomoći na drumovima u ovoj zemlji je na raspolaganju i broj 154 (pomoć na putu). Srpski turisti za prvu pomoć se mogu obratiti i u Makedoniji na brojeve 192 (policija) i 194 (Hitna pomoć).

Izvor: Ekipa ”Novosti”

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)