Datum:

29.11.2012. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2428 pregleda

Unapređenje sistema aktivne bezbednosti dovodi do toga da automobili postaju sve “pametniji”. Sledeći korak je uvođenje elemenata veštačke inteligencije kako bi automobil procenio trenutno stanje i raspoloženje vozača na osnovu njegovog izraza lica.

Sistem se sastoji od kamere koja je tokom vožnje usmerena na vozačevo lice i softvera koji analizira pokrete crta lica, kako bi otkrio nagoveštaj neuobičajenog ponašanja osobe koja sedi za volanom. Ova tehnologija na neki način simulira saputnika koji ne samo da je u stanju da proceni vaše raspoloženje i kako se ono odražava na vaše vozačke sposobnosti, već i da reaguje kako bi predupredio eventualnu saobraćajnu nesreću. 

Cilj je poboljšanje komunikacija između čoveka i mašine, odnosno automobila, kako bi se u budućnosti unapredila bezbednost saobraćaja. 

Razvoj ovog sistema pred naučnike stavlja brojne izazove. Od toga koja je najbolja lokacija za postavljanje kamere, kako ne bi ometala vozača, pa do automatskog prilagođavanja prilikom promene spoljašnjeg osvetljanja (ulazak vozila u tunel, vožnja po mraku i sl.). Takođe, kamera treba da se prilagođava i promenama položaja vozačeve glave tokom vožnje. 

Sledeći korak predstavlja testiranje u realnim uslovima saobraćaj. Sistem je u fazi instaliranja na prototip vozilo koje će se kretati po pravim putevima i ulicama. 

PSA nije jedini proizvođač automobila ili kompanija koja radi na ovoj tehnologiji. Sličan sistem razvija i Toshiba, a ova kompanija našla je još jednu praktičnu primenu prepoznavanja mimike lica. Tako je pomoću ove tehnologije moguće da vozač namigivanjem upravlja komandama na radiju u automobilu. Nešto slično je osmislila i kompanija Harman. 

BMW radi na sistemu koji prati kretanje očne jabučice osobe za upravljačem, ne bi li otkrio eventualni umor i dekoncentracija kod vozača i na vreme ga upozorio. Sličnu tehnologiju razvija i švedska kompanija Tobil Tehnology. Njihov sistem omogućava praćenje očiju vozača čak i kada on nosi sunčane naočare.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)