Datum:

13.02.2015. 16:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 3758 pregleda

U Britaniji su predstavljeni prvi prototipovi robotizovanih vozila koji će biti testirani na ulicama nekoliko gradova u toj zemlji. Vlasti veruju se da bi projekat koji je britanska vlada podržala sa 19 miliona funti mogao da se razvije u industriju vrednu 900 milijardi funti.

Robotizovani automobili biće testirani u realnim uslovima saobraćaja, na ulicama Griniča, Bristola, Milton Kinsa i Koventrija, pre nego što uđu u redovnu upotrebu.

Projekat je finansirala vlada Velike Britanije, a inženjeri i ministri veruju da su prototipovi prvi ali značajni korak ka budućnosti u kojoj će zahvaljujući ovoj vrsti vozila saobraćaj biti bezbedniji a ulice manje zakrčene.

Britanski ministar trgovine, Vins Kejbl, smatra da je 19 miliona funti, koliko je država uložila u ovaj posao “investicija za budućnost koja će doneti nova radna mesta za visokokvalifikovane stručnjake i doprineti razvoju britanske auto-industrije”.

“Cilj je da postanemo lider u oblasti robotizovanih vozila, industrije od koje se očekuje da će do 2025. vredeti 900 milijardi funti”, rekao je Kejbl.

Vlada je u međuvremenu izvršila reviziju zakona o saobraćaju kako bi se već na proleće tri različite vrste robotizovanih automobila našle na ulicama 4 britanska grada.

Jedan od prototipova je Meridian, koji liči na golf vozilo ili na prevozna sredstva koja se koriste u okviru velikih hotelskih kompleksa. Meridian ima električni pogon a kreće uz pomoć radara, kamera i ultrazvučnih senzora.

Pre polaska, korisnik odabira željenu destinaciju preko ugrađenog tablet uređaja, nakon čega se vozilo kreće potpuno samostalno, automatski izbegavajući prepreke.

Direktor kompanije Phoenix Wings, koja je razvila Meridian, kaže da je cilj da iz centra velikih gradova praktično nestanu privatni automobili. Umesto njih koristila bi se robotizovana vozila koja bi služila da se građani prevezu od metro ili železnićke stanice do svog radnog mesta.

Tokom testiranja koje će se sprovesti u naredne dve godine, ulicama britanskih gradova kretaće se 8 Meridian vozila.

Drugi prototip robotizovanog vozila je mali električni automobil sa dva sedišta koji podseća na auto bez vozača kompanije Google.

I ovo vozilo kreće se uz pomoć brojnih kamera, senzora i laserskog radara. Automobil će u početnoj fazi testiranja imati volan i nožne komande “za svaki slučaj”, ali će kasnije one postati suvišne, kažu u kompaniji RDM koja je projektovala ovo vozilo.

Izvor: B92

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)